– Rörelseglädjen gör dels att man mår fysiskt bättre, men den påverkar och gör att den psykiska hälsan stärks på olika sätt, förklarar Sofie Larsson, strateg och samordnare på Kulturskolan i Tierps kommun.
För ett år sedan lyssnade Sofie Larsson på en föreläsning av Anna Duberg, forskare vid Örebro universitet, som skrivit en avhandling om dans som ett sätt för komma åt psykisk ohälsa bland unga tjejer.
Dubergs forskning har resulterat i ett projekt som heter "Dans för hälsa" som finns på flera platser runt om i Sverige, bland annat i Tierp samt Uppsala, Heby, Älvkarleby och Knivsta.
– Jag kände igen detta sedan tidigare när jag själv drev en dansskola. Nu fick jag det även bekräftat från vetenskapligt håll, säger Sofie Larsson.
Efter en del diskussioner i kommunen fattades beslutet att satsa på det egna dansprojektet "Dans utan krav". Psykisk ohälsa kan bland annat handla om hög frånvaro i skolan, illamående, stress, onda ryggar och nackar samt en bristande kroppslig tillit.
– Projektet har en bred förankring och uppfattningen hos skolan, individ- och familjeomsorgen och kultur- och fritid i kommunen är att dansen är en viktig del för att komma åt psykisk ohälsa bland yngre flickor, förklarar Michael Sjöberg, verksamhetssamordnare för kulturfrågor hos kultur och fritid.
I Anna Dubergs forskningsstudie ingick både teoretiska och praktiska delar. Bland annat fick 112 tjejer mellan 13 och 18 år med stressrelaterad psykisk ohälsa dansa tillsammans två gånger i veckan under åtta månader. Fokus i dansen låg på rörelseglädje och inte prestation.
I den grupp som började dansa tillsammans i Tierp nu i oktober ingår 17 tjejer (från 13 till 18 år) med liknande tecken.
– Fokus i dansen ska ligga på glädjen och inte prestationen och att man ska må bättre som människa och vilja gå vidare till att göra andra saker, säger Sofie Larsson.
I Anna Duborgs studie menade 91 procent av deltagarna att den självskattade ohälsan i form av stress och upplevd smärta minskat och att de kändes sig gladare och hade mera energi samt att de hade ett positivare förhållande till sin egen kropp efter dansen. En annan slutsats som drogs var att dans var en kostnadseffektiv insats för komma åt psykisk ohälsa.
– Det finns många negativa trender i samhället. Om vi med "Dans för hälsa" kan investera i tjejerna så är det en bra investering för samhället också, säger Sofie Larsson.