Högt tryck på Studenthälsan

Den psykiska ohälsan ökar bland unga och väntetiderna på Studenthälsan blir allt längre, skriver DN. "Vi kan inte jobba ihjäl oss", säger psykologen Sofia Diderholm.

Den psykiska ohälsan ökar bland unga och väntetiderna på Studenthälsan blir allt längre.

Den psykiska ohälsan ökar bland unga och väntetiderna på Studenthälsan blir allt längre.

Foto: UNT/arkiv

Psykisk ohälsa2017-02-15 18:43

Studenthälsomottagningarna runt om i landet vittnar nu om ett ökat tryck, skriver Dagens Nyheter. I Uppsala blir väntetiderna allt längre när efterfrågan ökar.

– De psykologer eller kuratorer som bemannar telefonen märker att det i princip ringer konstant och att det fortfarande är kö när telefontiden är slut, säger Sofia Diderholm till Dagens Nyheter. Hon är psykolog vid studenthälsan i Uppsala.

Den psykiska ohälsan ökar bland unga, samtidigt som den minskar bland äldre. Enligt Folkhälsomyndigheten uppger varannan kvinna i åldern 16-29 år att de lider av lätta eller svåra besvär av ängslan, oro eller ångest. Bland männen upplever en av tre samma sak.

En bidragande orsak till det ökade trycket är att brister i primärvården går ut över Studenthälsan. Detta menar Lena Örnberg, avdelningschef för studenthälsan i Lund, som upplever samma situation som i Uppsala.

– Det är självklart att om våra studenter hade fått hjälp inom primärvården och psykiatrin hade de inte behövt komma till oss. Vi ska vara ett komplement och vi ska inte ersätta den övriga vården i samhället.

I Uppsala har man expanderat mottagningen för att möta det ökade trycket.

– Vi har expanderat vår mottagning därför att det är ett högre tryck, men vi kan inte jobba ihjäl oss för att täcka upp alla hål. Vi jobbar stenhårt för att hjälpa och vi ömmar för de här studenterna men vi kan inte gå på knäna. Det är viktigt att det blir tydligt att de inte fungerar som det är nu, säger Sofia Diderholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!