Svärdottern: "Ing-Marie var som en extramamma för mig"

Ett halvår har gått sedan Ing-Marie Wieselgren blev brutalt mördad. Nu berättar svärdottern Lovisa Wieselgren Björkegren om chocken, sorgen och stiftelsen som ska hedra Ing-Maries minne.

Lovisa Wieselgren Björkegren, 27, är uppväxt i Uppsala och gift med Ing-Marie Wieselgrens son Arvid. Nu startar hon och andra anhöriga en stiftelse. "Ing-Marie sa ofta att det fanns hur mycket forskning om psykisk ohälsa som helst men att det nu är hög tid att göra slag i sak och praktisera den också"

Lovisa Wieselgren Björkegren, 27, är uppväxt i Uppsala och gift med Ing-Marie Wieselgrens son Arvid. Nu startar hon och andra anhöriga en stiftelse. "Ing-Marie sa ofta att det fanns hur mycket forskning om psykisk ohälsa som helst men att det nu är hög tid att göra slag i sak och praktisera den också"

Foto: Niklas Weimer

Psykisk ohälsa2023-01-31 05:00

Första gången de träffades var en varm julidag 2015. Lovisa hade åkt ut på landet tillsammans med Ing-Marie Wieselgrens son Arvid, som hon nu är gift med. Mötet där på familjen Wieselgrens gård utanför Uppsala skulle bli starten på en lång och nära vänskap.

– Jag såg henne långt borta komma ut ur stugan gående i sina kära träskor, tvärs över gårdsplanen mot oss. Så där typiskt Ing-Marie, rätt fram och lite som en varm härlig gumma. Hon log stort, räckte fram handen och sa "välkommen hit, här kan du känna dig som hemma", säger Lovisa Wieselgren Björkegren.

undefined
Lovisa Wieselgren Björkegren blev god vän med sin svärmor Ing-Marie Wieselgren. De lärde känna varandra extra bra under pandemitiden på familjens gård utanför Uppsala.

Det har nu gått ett halvår sedan Ing-Marie Wieselgren, psykiater på Akademiska sjukhuset, knivmördades på öppen gata i Visby under Almedalsveckan. Mordet chockerade en hel nation och uppmärksammades stort i media.

– Ing-Marie var en offentlig person och jag har stor respekt för journalisters arbete. Men att ganska direkt efter mordet ringa och jaga anhöriga för en kommentar när många är i chock tycker jag är fel. Den kritiken bör medierna faktiskt ta till sig, säger Lovisa.

Saknaden och sorgen lamslog. Men mitt i allt det mörka blev det också viktigt att försöka gå vidare. Hur man nu gör det när allt känns hopplöst.

– Rätt snart efter mordet så satte vi i familjen oss ner ändå tillsammans runt bordet och fikade. Kaffe, bullar och gemenskap har alltid varit viktigt för Ing-Marie och det blev det för oss närmaste också.

undefined
För Lovisa Wieselgren Björkegren blev det viktigt att ta reda på vad som faktiskt hände den där sommardagen i Visby när Ing-Marie Wieselgren mördades. "Det blev en del i mitt sorgearbete", säger hon.

För Lovisa Wieselgren Björkegren var det betydelsefullt att få reda på allt som hände den där sommardagen i Visby. Därför följde hon även mordrättegången på länk.

– Det låter kanske konstigt att jag ville gräva ned mig i fakta och utredningen där det så klart står mycket hemskheter, men för mig blev det en viktig del i sorgearbetet att faktiskt få veta vad som hände.

I december dömdes gärningsmannen Theodor Engström till rättpsykiatrisk vård för Ing-Marie-mordet. En dom som Lovisa är tillfreds med och troligtvis även Ing-Marie varit nöjd med.

– Hon sa ofta att ingen person är bortom räddning. Jag tror att hon hade tyckt att det var bra att han dömdes till vård.

undefined
Lovisa Wieselgren Björkegren, 27, är uppväxt i Uppsala och gift med Ing-Marie Wieselgrens son Arvid. Nu startar hon och andra anhöriga en stiftelse. "Ing-Marie sa ofta att det fanns hur mycket forskning om psykisk ohälsa som helst men att det nu är hög tid att göra slag i sak och praktisera den också"

Lovisa Wieselgren Björkegren är uppvuxen utanför Björklinge och bor nu strax utanför Uppsala med maken Arvid. Men under pandemin 2020 skrev hon uppsats i osteologi och var under långa perioder på Wieselgrens gård. Där arbetade samtidigt Ing-Marie hemifrån och de båda kom varandra nära.

– Vi åt lunch ihop och tog fikaraster utomhus. Det var bara vi två där på dagarna och vi kunde prata om allt möjligt. Även om Ing-Marie hade möten som väntade så var hon så mån om att inte avbryta något som vi diskuterade. Det var så hon var, hade alltid tid för andra och lyssnande.

Under en studieperiod mådde Lovisa Wieselgren Björkegren rätt dåligt. Det märkte hennes svärmor direkt. Det gick liksom inte att spela någon roll eller låtsas som att allt var bra när det inte var det.

– Fast hon frågade aldrig på något påfluget vis om man mådde dåligt eller så. I stället skickade hon fina meddelanden till mig och även små uppmuntrande presenter. Hon var verkligen som en extramamma för mig och en väldigt fin vän.

undefined
Ing-Marie Wieselgren hjälpte svärdottern med att hitta rätt bröllopsklänning, ett fint minne som Lovisa Wieselgren Björkegren bär med sig.

Nu har familjen startat "Ing-Marie Wieselgrens stiftelse – tillsammans för psykisk hälsa" för att psykiatrisamordnarens gärningar ska leva vidare. Ordförande är Lars Stjernkvist, tidigare socialdemokratisk riksdagspolitiker och barndomsvän till Ing-Marie Wieselgren. I styrelsen sitter Lovisa Wieselgren Björkegren, men även Klas Bergling, artisten Aviciis pappa som engagerat sig mycket i arbetet för psykisk hälsa.

– Vi vill stödja insatser, personer, föreningar och företag som försöker få fler att må bättre. I dag är psykisk ohälsa ett stort samhällsproblem men det går att göra mycket för att förbättra den situationen. Stiftelsen ska lyfta fram och prisa sådant arbete, säger Lovisa Wieselgren Björkegren.

Trots att hennes svärmor inte finns i livet längre så är hon ändå närvarande. På många vis. Alldeles nyligen när livet kändes extra tufft lyssnade Lovisa Wieselgren Björkegren på ett avsnitt av P1:s "Tankar för dagen" där Ing-Marie medverkade många gånger.

– I radion blandade hon ofta personliga reflektioner med professionella. Jag brukar lyssna på hennes inslag och hämta kraft därifrån. Ett av Ing-Maries radiocitat har även blivit en symbol för många i sorgearbetet: "När jag inte orkar så orkar du. När du förtvivlar hoppas jag för dig också".

Radioröst och psykiater

Ing-Marie Wieselgren var psykiater och nationell samordnare för psykiatrifrågor på Sveriges Kommuner och Regioner. Hon var också överläkare på Akademiska sjukhuset. 

Under åren 2009–2022 medverkade hon i ett 90-tal inslag i Sveriges Radio P1:s programserie "Tankar för dagen". 

Ing-Marie Wieselgren avled efter att ha blivit knivhuggen i Visby under Almedalsveckan 2022. Gärningsmannen Theodor Engström dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!