Psykiatrin stänger vårdavdelning

Just nu genomförs ett omfattande sparprogram på Akademiska sjukhuset. En konsekvens är att en vårdavdelning inom psykiatrin stänger, trots protester från de fackliga organisationerna.

Gunilla Svedström, verksamhetschef för psykiatrin, menar att stängningen av en avdelning inte nödvändigtvis är en försämring.

Gunilla Svedström, verksamhetschef för psykiatrin, menar att stängningen av en avdelning inte nödvändigtvis är en försämring.

Foto: Montage/UNT Arkiv

Psykiatri2019-06-23 07:00

Den avdelning som stängs är 3A, som är inriktad på vård av personer med emotionell instabil personlighetsstörning, till exempel självskadebeteende. Sex av avdelningens 11 vårdplatser fördelas ut på övriga avdelningar inom psykiatrin, vilket innebär att totalt 5 vårdplatser stängs. För att klara vården innebär det att några patienter kommer att behöva dela rum.

Gunilla Svedström, verksamhetschef för psykiatrin, säger att förändringen inte nödvändigtvis är en försämring.

– Som det ser ut i dag har avdelningen bemannats med hyrpersonal. Det är både kostsamt och patientosäkert. Tittar man nationellt har vi varit ganska ensamma om att enbart ha enkelrum till patienterna, och för vissa patienter kan det till och med vara bra att dela rum, säger hon.

För att klara vården med färre vårdplatser ska en större andel av patienterna tas emot inom öppenvård.

– Just den här patientgruppen kan tas emot bättre i öppenvården. Nationellt jobbar man med korta inläggningstider och sedan behandling i öppenvård med boendestödjare, säger Gunilla Svedström.

De fackliga organisationerna är dock kritiska och mbl-förhandlingen avslutades i oenighet. Knut Bodin är fackligt ombud för läkarna inom Saco.

– Neddragningarna av vårdplatser kan gå alldeles för fort. I det här fallet säger man att patienterna ska tas om hand i öppenvård. Men man har inte byggt upp någon öppenvård för att ta emot patienterna. Vi anser att man skulle ha gjort det först och utvärderat hur vården fungerar innan man går vidare och stänger vårdplatser, säger Knut Bodin.

Han ser även problem med planerna på att lägga en del patienter i dubbelrum.

– Psykiatrins hus är byggt för att bedriva vård i enkelrum. Nu kommer det att bli en del bekymmer, beroende på hur platsläget ser ut. Det är till exempel inte lämpligt att lägga kvinnor och män i samma rum, och för att klara de dagliga prioriteringarna kan man behöva flytta runt patienterna om det inte finns en ledig plats när det kommer in nya patienter, säger Knut Bodin.

Enligt Knut Bodin har Akademiska sjukhuset nu bantat ned antalet vårdplatser så mycket att arbetet blir ineffektivare. Mycket arbetstid går åt till att hitta vårdplatser, samtidigt som logistiken blir svårare.

– Man har utlokaliserat patienter på olika kliniker och avdelningar, och vi läkare får springa runt på olika ställen för att ronda patienter, det är inte särskilt effektivt, säger han.

375 miljoner väntas i underskott

Enligt de senaste prognoserna kommer Akademiska sjukhuset att gå med ett underskott i förhållande till den tilldelade budgeten på 375 miljoner kronor under 2019. Det är ungefär lika mycket som i fjol.

Huvudorsaken till underskottet är stängda vårdplatser till följd av personalbrist. Det leder till minskade intäkter från andra landsting samtidigt som kostnaderna för köpt vård ökar.

Den budget som regionfullmäktige antog innebär att sjukhuset får tre år på sig att nå ett resultat i balans. Ett omfattande sparprogram pågår, vilket bland annat innefattar att man vill göra sig oberoende av hyrpersonal.

Budgetarbetet för Akademiska sjukhuset pågår. Förutsättningarna innehåller effektiviseringskrav vilket i praktiken innebär att uppräkningen för kostnadsökningar blir noll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!