Uppsalabon "Jens" köper sex av kvinnor

Jens tycker att sexindustrin är en vidrig bransch, av män – för män. Ändå är han en av dem som betalar för rätten till kvinnors kroppar.

Foto: Magnus Eriksson

Prostitution2018-06-23 20:50

Han har köpt sex oräkneliga gånger: I Spanien, England och Sydamerika för att nämna några platser. Flytten till Uppsala har knappast inneburit några hinder. Det blev bara en plats till.

Han är 30 år. Eftersom han vill vara anonym kallar vi honom Jens. Vi sitter på några rangliga stolar längs Drottninggatan. Solen gassar och människor passerar, på väg till uteserveringar eller glassbarer. Från vår plats kan Jens peka ut några av de vanligaste tillhållen för sexköp i Uppsala centrum.

Han har mörka ögon och pratar snabbt. Jens är knappt en på hundra. 0,8 procent av svenskarna år 2014 uppgav att de någon gång under det senaste året betalat för sexuella tjänster. Hälften hade gjort det utomlands, enligt den färskaste och mest omfattande undersökningen från Stockholms länsstyrelse på uppdrag av regeringen.

Detta gör att Sverige har färre sexköp, och en lägre andel män som regelbundet köper sex jämfört med många andra europeiska länder men också i jämförelse med grannländerna i Norden. Men om vi istället tittar på andelen som köpt sex åtminstone en gång under sin livstid? Då ökar antalet svenska sexköpare till en av tio tillfrågade män, enligt en rapport från Linköpings universitet.

Sexindustrin är en alltjämt ljusskygg bransch. Det gör det svårt att kartlägga exakt hur utbredd handeln med sexuella tjänster är. Ändå går det att dra vissa slutsatser angående vilka grupper sexköparna tillhör: ekonomiskt välbeställda män.

Av två anledningar: Yrkesresor och semestrar utomlands. Och självklart också för att de har pengar. Pengarna att köpa och pengarna att komma undan.

I de flesta fall har nämligen friheten att köpa sex ett pris. Den åtalade kan välja att erkänna brottet och acceptera dagsböter för att undvika att gå till domstol. När boten är betald är sexköparen återigen på fri i lagens mening.

Jens menar att det framförallt finns två sorters sexköpare. De som inte tänker på det och de som bara gör det. Macho-grabbar som har sett för mycket film och vill få kvällen att gå från ”X to crazy”, då är det prostituerade som gäller för att få det som ”vanliga tjejer” inte ställer upp på. Sen finns det de som gör det tvångsmässigt. Jens har tillhört båda grupperna.

– Första gången jag köpte sex var på en resa med mitt fotbollslag. Det var bordeller överallt. Den gången var jag väldigt mån om tjejen och frågade vad hon ville. Men med tiden blev det mer och mer mekaniskt. Jag började förstå vad det handlade om. Att de säkert avskyr dig precis så mycket som du tror, de lyckas bara dölja det väldigt bra.

Anledningen till att Jens fortsätter köpa sex är inte den samma i dag. Den sista tiden, hävdar han, har han gjort det på grund av sitt jobb. I sitt arbete träffar han mycket människor och jobbar nära sina klienter, och många av dem skulle kunna vara potentiella sexpartners. Men Jens har en regel att varken ligga med klienter eller medarbetare.

– Det är oprofessionellt. Om jag skulle gå ut med någon och sedan inte vilja det längre kan någon bli sårad, och det skulle skapa spänningar som påverkar jobbrelationerna.

Den yrkesmässiga framgången blir också en fråga om rykte.

– Du skulle inte rekommendera mig för din flickvän, kompis eller syster om du visste att jag var en kåtbock som ligger med alla jag kan.

Jens varken dricker eller festar och gillar inte sociala sammankomster – vilket leder till att han inte träffar några tjejer att dejta. Då har sexköpet blivit en utväg.

Jens tycker att sexköpet är en avhumaniserande handling. Därför försöker han hitta de kvinnor som han tror säljer sex frivilligt. Och några av dessa, menar han, exploaterar i sin tur vissa grupper av män.

– De som aldrig lyckats hitta en fru eller flickvän och inte kan föra sig socialt. Tjejerna vet hur man ska spela på sådana känslor och tjänar en hacka på att ligga med dem någon gång i månaden.

“Den lyckliga horan” är en omdebatterad arketyp: tanken att de som säljer sina kroppar gör det för att de älskar sex och har förmånen att få betalt för det största nöjet i livet. Det är bilden av sexindustrins fria och privilegierade säljare. Som naturlig följd används den ”lyckliga horan” flitigt för att legitimera sexindustrin. Motståndarna till prostitution svarar att visst är det ett val – men valet står mellan att leva i misär eller att sälja sin kropp.

Jens förnekar inte att ”den lyckliga horan” är sällsynt. Han håller med om att det är en försvinnande liten del av dem som säljer sex som gör det av egen fri vilja och att i majoriteten av fallen blir tjejerna exploaterade. Dessutom menar han att man inte behöver vara direkt tvingad av en person för att vara exploaterad.

– Exploatering kan ske på olika sätt. Ens sociala och ekonomiska situation kan tvinga en till att sälja sin kropp.

Så varför fortsätter du i så fall köpa sex?

– När man har hållit på så länge som jag, lär du dig att avgöra vem som gör det frivilligt, och vem som tvingas, anser han.

Jens menar att han har lärt sig att urskilja den ”lyckliga horan” från mängden. När han var i England gällde det att undvika östeuropeiska tjejer, särskilt från Rumänien, för att de i regel är där på grund av trafficking. Priserna är också en varningssignal. Kostar det mindre, är risken stor att en hallick är inblandad. Smutsiga sängar, slitna kläder, nedgångna bostadsområden och östeuropéer – dåligt. Möte på hotell där tjejen ”känner sig trygg och kan dra när som helst” – bra.

Med tiden tycker han sig ha utvecklat sätt att försöka navigera sig runt de tjejer som han menar löper störst risk att bli exploaterade av industrin. Men: det inget sätt att veta helt säkert.

Det låter ändå som ett spel med andra människors liv som insatser?

– I slutändan tänker du inte på tjejen när du gör det. Du bara köper sexet, går därifrån och känner dig smutsig.

Känner du ånger?

– Jag ångrar att jag gick den vägen. När jag är med en ”vanlig tjej” känner jag att ”oj, det är det här jag har missat hela tiden.”

Svenska sexköpslagen – skrämmer den dig?

– Ja, och jag tycker det är rätt att sexköp är illegalt.

Jens menar att industrin är i grunden ojämlik och bygger på mannens utnyttjande av kvinnor.

– Det är en industri av män, för män – med kvinnorna som varor. Tjejerna utnyttjas. För varje som valt det själv går det kanske tusen som tvingas till det. Men eftersom världen är så jävlig och folk mår så dåligt, så orkar man inte bry sig om någon annan än sig själv. Alla går igenom mörka perioder i livet. Vissa dricker, en del knarkar, andra - som jag - köper sex.

Svenska sexköpslagen

I Sverige är det sedan 1999 olagligt att köpa sex men inte att sälja. Straffet för köp av sexuell tjänst är som lägst dagsböter och eller fängelse i högst ett år. Men år 2012 hade endast en person dömts till fängelse, enligt P3 Nyheter.

Under vintern 2017 presenterade regeringen planer på att förbjuda sexköp utomlands för svenska medborgare. Men under våren 2018 valde regeringen att inte gå vidare med förslaget efter att det stod klart att stöd för lagförslaget saknade majoritet i riksdagen, efter hård kritik från lagrådet.

Källa: Regeringskansliet, P3 Nyheter – Få döms för sexköp

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!