Oro kring hyllad polissatsning

Uppsalapolisens satsning för att minska nätsexbrott mot barn har hyllats och lett till en ökning av dömda sexförbrytare. Trots det minskar nu personalstyrkan i gruppen."Det kommer att bli svårt att upprätthålla arbetet" säger åklagare Pontus Melander.

Chef. Carin Götblad, chef för polisen region Mitt, säger att arbetet för att bekämpa nätbaserade sexbrott mot barn kommer att fortsätta men inte på exakt samma sätt som tidigare.

Chef. Carin Götblad, chef för polisen region Mitt, säger att arbetet för att bekämpa nätbaserade sexbrott mot barn kommer att fortsätta men inte på exakt samma sätt som tidigare.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Prostitution2017-10-18 06:54

Snart har två år gått sedan Uppsalapolisen fick en utredningsgrupp för internetrelaterade sexbrott mot barn. Gruppen är den första i sitt slag och startades i syftet att stärka kampen mot bland annat barnpornografibrott, kontakter med barn i sexuellt syfte samt sexköp av barn. Ett tiotal personer har ingått i gruppen. Nu har två spanare slutat samt två IT-forensiker. Ingen av dem har ännu ersatts.

– Det är inte är så konstigt att det blir en viss omsättning av personal. Det är ett påfrestande arbete av lätt insedda skäl och det passar inte alla att arbeta länge med det, säger Carin Götblad, regionpolisområdeschef i region Mitt.

Läs mer: Ökning av dömda barnaförövare

Hon konstaterade senast i somras i ett pressmeddelande att det är resurskrävande att utreda den här typen av brott.

– Region Mitt har minskat med över 100 poliser sedan den första januari 2015. Detta till trots har vi byggt upp denna viktiga grupp samtidigt. Det här är en mycket angelägen fråga för oss. Men så intensivt som arbetet har varit under pilotprojektets gång, kommer det inte att kunna vara framöver. Nu handlar det om att skjuta resurser mellan olika angelägna uppgifter, säger Carin Götblad.

Vad gäller de två IT-forensikerna så uppger utredningsgruppens chef, Andreas Pallinder, att "en annons är på gång":

– Alla rekryteringar tar längre tid i denna tid av resursbrist. Svåra avvägningar måste göras och det finns en särskild process där man in i det längsta försöker nyttja de resurser som finns inom gruppen eller enheten, säger han.

De två spanarna som försvinner är de enda i gruppen som har jobbat specifikt med att rädda barn ur prostitution och med att få fast sexköpare. Men i nuläget finns det inga planer på att utannonsera deras tjänster.

– Annan befintlig personal kommer att ta över det arbetet. Vid behov kan det vara personal utanför gruppen, säger Andreas Pallinder.

Thomas Bälter Nordenman, som är en av de åklagare som har arbetat med utredningsgruppen, sade till UNT i juli att han hoppades på ytterligare resurser för att fortsätta arbetet då det har varit en lyckad satsning. Han är besviken över polisens beslut.

– Carin Götblad har själv flera gånger pratat offentligt om den här gruppen och lyft fram de goda resultaten arbetet lett till. Om hon menar allvar med de uttalandena måste polisen tillsätta de här tjänsterna. Jag tycker att det här är bekymmersamt, säger han.

Åklagare Pontus Melander håller med. Han säger att man åtminstone borde behålla det ursprungliga antalet poliser inom gruppen som är öronmärkta för nätsexbrott mot barn.

– Att folk söker sig till andra arbetsplatser eller är föräldralediga är inget konstigt utan det har jag såklart full förståelse för. Men jag är rädd för att det kommer att bli svårt att upprätthålla arbetet nu.

Läs mer: Kris inom polisen i Uppsala

Han poängterar att samtliga poliser och civila utredare som ingår i utredningsgruppen har varit överösta med arbete, redan innan personalstyrkan minskade.

– Den här typen av brott tar tid att utreda, och det är på det här sättet som vi måste arbeta - genom att vara på internet. Det går inte längre att tro att man ska patrullera Malmskillnadsgatan och fånga upp prostitutionen, den här brottsligheten sker online.

martina.lindvall@unt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!