Kanelbullarna som bjuds till intervjun är närproducerade, berättar Sara Hellberg som leder projektet Affärskompetens Nu.
– Bageriet är deltagare i projektet också!
I Norduppland finns ungefär 3 000 solo- och mikroföretag, varav drygt 300 deltar i Affärskompetens Nu. De flesta finns inom tjänstesektorn, med en övervikt inom försäljning, men det finns en stor bredd.
– Om man jämför med Uppsala finns det färre högskolepoäng här, men folk är duktiga på att jobba och skulle de bli bättre på allt annat som egenföretagande innebär finns verkligen potential. Här finns ett otroligt driv.
Du kommer ju från Tierps kommun, har det hjälpt i projektet?
– Det tror jag. Jag känner mig hemma här, känner många av företagen och brinner för att vara med och utveckla regionen.
Projektet är nu halvvägs – kartläggningen är klar och kursverksamheten igång. Allt ifrån bokföring till sociala medier och stresshantering erbjuds kostnadsfritt till projektdeltagarna. Den kurs som fyllts snabbast är den i struktur och effektivitet. Att ha fullt upp är mer regel än undantag, vilket även märks när deltagarna får frågan om var de är om några år med sitt företag.
– Många uttrycker att de bara släcker bränder och aldrig tagit sig tid att reflektera. Det finns en massa fina företag med potential att växa, men då måste man sätta sig ner och tänka över hur det ska gå till.
Ungefär 40 procent av företagen som är med har uppgett att de vill anställa inom fem år, vilket är en av sakerna man kan få hjälp med av projektets affärsutvecklare.
– Viljan finns där verkligen, vilket ju är en grundförutsättning.
Men ibland, berättar Sara Hellberg, kan stödet också leda till att någon väljer att lägga ner sitt företag. Och det behöver inte vara en dålig sak.
– Vi försöker tänka ur ett samhällsperspektiv: det är inte säkert att det är bättre att fortsätta driva ett företag som gör att man lever på existensminimum utan trygghet. Vi vill att företagarna ska må bra och gå runt, även om det hos många finns en idé om att man måste jobba hela tiden som egenföretagare.
I projektet är förutom Sara Hellberg sju personer anställda med kompetens inom affärsutveckling, ekonomi, it och kommunikation. Föreläsarna är konsulter som upphandlas för varje utbildningsområde. Precis som alla andra som arbetar i projektet har Sara Hellberg själv erfarenhet av entreprenörskap. Hon och en kollega bedrev konsultverksamhet inom teamutveckling och ledarskap – fokus låg på mental träning snarare än fysisk som de tyckte företagen fokuserade orimligt mycket på då. Att det är kan vara svårt att leva på företagande, även om idén är bra och man arbetar hårt, vet hon alltså själv.
– Vi hade inte insett hur tufft det är att sälja in sig som helt ny utan kontakter. Men det var lärorikt.