De köpte lägenhet för studentboende

Emma Klåvus hade ingen lust att bo i studentkorridor. Tack vare eget sparkapital och föräldrar som står för banklånet har hon fått sitt eget krypin mitt i centrala Uppsala.

Dekoration.  Det enda som är kvar att fixa är att få upp tavlor på väggarna.

Dekoration. Det enda som är kvar att fixa är att få upp tavlor på väggarna.

Foto: Christine Richter

Privatekonomi2016-11-25 05:05

– Jag trivs jättebra, säger 21-åriga Emma Klåvus och visar runt i den ljusa lägenheten på 28 kvadrat på Storgatan i Uppsala.

För två veckor sedan fick hon nycklarna. Det första hon gjorde var att måla om väggar och tak. Annars behövdes ingen renovering. Lägenheten har hall, badrum med dusch och ett litet kök med stor kyl och frys, samt tillhörande förråd på vinden.

Det bästa med lägenheten är att den är fräsch, och yteffektiv och att boendekostnaden är låg, tycker Emma, som pluggar första terminen på civilingenjörsprogrammet på Polacksbacken.

Mamma Helena Klåvus, som tagit sig från Västerås till Uppsala för att vara med på intervjun, ville veta att avgiften var låg och att föreningen hade pengar sparade till framtida renoveringar.

– Jag och Emmas pappa läste årsredovisningar, kollade upp föreningens stadgar och energideklarationen. Det enda vi inte gjort är att mäta ytan men den verkar stämma, säger Helena Klåvus.

Familjen kollade runt på Hemnet ungefär ett halvår innan köpet. Emma gick också på ett antal visningar tidigare i höstas när hon pendlade till Uppsala från Västerås. Hon ville ha ett eget krypin under sina fem studieår och slippa oron för att byta bostad eller hyra i andra hand.

– Det är säkert kul att lära känna andra i en korridor men jag har hört så många dåliga historier och jag kan nog leva studentliv ändå, säger Emma Klåvus.

Men en student som lever på studielån har ingen chans att få lån. Och det är här som Emmas föräldrar kommer in i bilden. Emma hade sparat ihop till kontantinsatsen genom att bo hemma det första året efter gymnasiet. Hon jobbade heltid med mycket kvällar och helger på Ica i Västerås och betalade inget hemma mot att hon sparade till en grundplåt för en bostad. På så sätt kunde hon gå in med 15 procent av kontantinsatsen. Men det är föräldrarna som står för lånet, genom att belåna bostadsrätten. Upplägget är att Emma äger en andel av bostaden och att föräldrarna äger varsin andel.

Det har resulterat i att Emmas boendekostnad kommer att vara betydligt lägre än för en student som hyr studentboende eller lägenhet i allmännyttan. Emma betalar avgiften, 1 500 kronor, samt räntekostnaden, medan föräldrarna står för amorteringarna. Allt som allt har Emma en månadskostnad på strax över 3 000 kronor för en lägenhet som kostade drygt 1,6 miljoner kronor att köpa.

– Med de låga räntorna blir det billigare för Emma med en köpt etta. Vi ser det även som en investering och räknar med att få tillbaka pengarna eller till och med gå med vinst den dagen vi säljer, säger Helena Klåvus.

Det svåraste i samband med bostadsköpet var att ta reda på hur marknaden ser ut här i Uppsala, tycker hon.

– Det är ju en helt annan prisbild i Västerås. Vi trodde vi kunde få en etta med centralt läge för 1,4 miljoner kronor och var därför tvungna att kontakta vår bank och höja vårt lånelöfte.

Lite knepigt var det också att få pejl på vilka områden som var aktuella att leta lägenhet i. Men där hjälpte Emmas storasyster till. Hon är också student i Uppsala och kunde tipsa om lämpliga adresser.

Fakta Föräldrar: tänk på det här Fakta Mäklarens tips inför lägenhetsköpet

För föräldrar som vill hjälpa sina barn med bostadsköp finns det flera sätt att lösa det på. Här är några vanliga scenarier:

Om du står som medlåntagare på bolånet

Banken kan kräva dig på hela lånesumman, även om bägge parter står på lånet tillsammans oavsett vem av er som använt pengarna. Om du tvingats betala tillbaka hela

lånesumman själv har du som huvudregel dock rätt att i efterhand kräva halva kostnaden från den

andra låntagaren. Om avsikten var att den andra låntagaren skulle använda hela eller större delen av lånet själv, behöver du ett avtal som bevisar det, så att du kan få tillbaka det du har tvingats betala till banken. Det gör du enklast genom att skriva ett regressavtal.

Om du lånar ut pengar till kontantinsatsen

Då bör ett skuldebrev upprättas. Det fungerar som ett kvitto för den som lånat ut och där går det att skriva in vilka räntor som eventuellt ska tillkomma, när återbetalning ska ske och hur den ska gå till.

Om du ger en bostadsrätt eller del av en bostadsrätt

Om du ger en bostad eller pengar bör ett gåvobrev upprättas. När du ger en gåva ses den som ett förskott på arv. Det betyder att gåvans värde ska räknas av från arvet i framtiden. Om du inte vill att gåvan ska vara förskott på arv kan du reglera det i gåvobrevet.

Om ditt barn flyttar in i bostaden med en partner

Om du ska finansiera en del av bostadsköpet bör du se till att de skriver ett samboavtal. Annars kan gåvan du gav ditt barn till viss del övergå till sambon vid separation.

Källa: avtal24.se

Besök olika områden i Uppsala och lär känna staden.

Jämför slutpriser i de olika områdena.

Gå på flera visningar.

Gör en plus och minus lista. Vad är viktigt och vad är mindre viktigt tex balkong, sovalkov, planlösning.

Ansök om lånelöfte i god tid.

Läs årsredovisningen och ställ frågor till mäklaren om du inte förstår.

Om det är viktigt med delat ägarskap. Fråga då mäklaren om föreningen tillåter det.

Som en del av undersökningsplikten är det lämpligt att ta kontakt med styrelsen i bostadsrättsföreningen.

Källa: AnnaSara Sundqvist Wolf, vd och fastighetsmäklare Mäklarhuset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!