Göran Angergård är primärvårdschef i Region Uppsala ännu några månader. Strax före jul stod det klart att han lämnar tjänsten för en tjänst som hälso- och sjukvårdsdirektör i Gävleborg. Gävleborg satsade 2015 näst mest på primärvård i landet, 4 879 kronor per invånare att jämföra med Region Uppsalas 3 419 kronor per invånare samma år.
Skillnader i nettokostnader per invånare i primärvården är dock inte det som fått Göran Angergård att lämna Uppsala:
– Jag fick ett erbjudande om tjänsten i Gävleborg, och det var inte svårt att tacka ja till ett arbete som ger möjlighet att utveckla hela sjukvården i Gävleborg, och Gävle ligger också på bra pendlingsavstånd från Uppsala, säger Göran Angergård.
Han poängterar att de omkring 30 distriktsläkare som den offentligt drivna primärvården i Region Uppsala saknar, inte innebär att det finns 30 vakanta tjänster:
– Det är inget unikt för Uppsala att det är brist på specialister i allmänmedicin, eller distriktsläkare som det ofta kallas. Vi har omkring 100 anställda läkare i primärvården och vi rekryterar när så är möjligt andra kategorier av legitimerade läkare. I några fall har vi fått ta in hyrläkare, säger Göran Angergård.
Hur många hyrläkare som tagits in under 2016 går inte att utläsa i den senaste offentliga budgetprognosen från oktober 2016. Men kostnaden för hyrpersonal, läkare och sjuksköterskor, var redan då nästan lika stor som budgeten för hela året som satts till 22 miljoner kronor. Årsprognosen för hyrpersonalkostnader ligger på 25 miljoner kronor.
– Distriktssköterskor är en viktig profession på vårdcentraler, och precis som för distriktsläkare är det en grupp som det råder nationell brist på. Vi har utmaningar även där när det gäller att rekrytera, säger Göran Angergård.
Region Uppsala satsar nu på att vidareutbilda sjuksköterskor till specialistsjuksköterskor, och för primärvården innebär det att tre sjuksköterskor får en del av sin utbildning till distriktssköterskor bekostad av regionen. Det återstår att se om det kommer att minska personalomsättningen när det gäller sjuksköterskor. Inom den offentliga primärvården låg den på 17 procent de första tio månaderna 2016. Siffran omfattar även byte av arbetsplats inom primärvården.
Om löneläget för sköterskor inom primärvården liksom för distriktsläkarna ligger lägre än i grannlandstingen är oklart. Men lönen är inte det enda som är viktigt för att kunna rekrytera och behålla personal betonar Göran Angergård:
– Möjlighet till kompetensutveckling, variation i arbetet, kollegor med mera påverkar också vid val av arbetsgivare och arbetsplats. De flesta vill heller inte pendla långt till jobbet vilket kan göra det svårare att rekrytera personal till mindre enheter utanför Uppsala.
Antalet listade patienter till vårdcentralerna i Region Uppsala ökade under 2016 med 3 500 till 197 000 listade personer i december 2016. Det innebär att ersättningarna för listade patient ökar. Men ersättningar betalas också ut per besök till vårdcentralerna. I primärvårdens bokslutsprognos för 2016 räknar man med att ersättningarna för besök ska hamna på minus 21 miljoner kronor i förhållande till budgeten som är på 758 miljoner kronor:
– Antalet besök har också ökat. Att det ändå blir minus i förhållande till budget beror på att vi tänkt att fler personer skulle arbeta, och därmed också kunna ta emot flera besök, säger Göran Angergård.