– Vi hade några incidenter i höstas. Efter det gjorde vi några åtgärder och satte bland annat in en väntrumsvärdinna som kan svara på frågor och hjälpa till när drop in-tiderna fördelas. Det fick effekt. Men sen har vi haft några ytterligare händelser under februari som gör att vi tar till ytterligare åtgärder, säger Patricia Lundén, verksamhetschef vid vårdcentralen i Gottsunda.
Det är framför allt på morgnarna under drop in-tiden som det varit problem. Varje dag finns maximalt 30 drop in-tider tillgängliga. Trycket på vårdcentralen kan dock variera stort mellan olika dagar. Vissa dagar kan tiderna ta slut ganska snabbt. Och då kan det bli huggsexa om de tider som finns.
Patricia Lundén berättar att man har förbättrat tillgängligheten på telefon. Men det har inte räckt hela vägen.
– Vi har patienter som i större utsträckning kan behöva hjälp att kommunicera. Och det innebär att man hellre kommer hit. Det blev ännu tydligare när vi flyttade hit till de nya lokalerna. Många upplever att vi är mer tillgängliga där vi ligger nu, säger hon.
Grundproblemet för att kunna erbjuda fler tider är dock svårigheterna att rekrytera allmänläkare.
– Det är ett problem i hela landet, säger Patricia Lundén.
Karin Wallmark, sjuksköterska i Gottsunda, berättar många patienter reagerat negativt när de får reda på att det inte finns någon garanti att de kan få en tid hos läkaren.
– När drop in-tiderna släpps kan en del patienter ryka ihop. Är det lång kö kan det hända att man kastar sig över nummerlappsautomaten. Och då kan det bli bråk med dem som anser sig ha varit där först, säger hon.
Det har också varit några situationer som upplevts hotfulla.
– En kollega som satt i triageringen, där vi gör en första bedömning om man behöver träffa en läkare eller sjuksköterska, hade en patient som pekade på henne och sa "jag ska fixa dig". Hon vågade nästan inte gå ut till bilen efter jobbet.
De hotfulla situationerna har gjort att personalen vid vårdcentralen endast har förnamnet på sina namnbrickor för att minska risken för hot som sätts i verket.
– Allra värst är det för patienterna om det blir bråk. Det har vid några tillfällen hänt att de som kommer hit med barn har vänt och gått härifrån om det varit stökigt i väntrummet när de kommer, säger Karin Wallmark.
Torun Hall, förvaltningsdirektör för primärvård, hälsa och habilitering vid region Uppsala, säger att förvaltningens säkerhetsansvariga var på plats i Gottsunda efter att problemet eskalerat under senare tid. Det var efter det som beslutet om att sätta in väktare togs.
– Det här är inte vad jag önskar. Samtidigt måste våra patienter och vår personal känna sig trygga när de vistas på vårdcentralen. Förhoppningsvis kan väktarna när de varit på plats en längre tid sedan ge input om hur vi kan förändra flödena och annat för att minska problemen, säger hon.
Tanken är att väktare ska finnas på plats under tre månaders tid och att man sedan ska kunna gå tillbaka till den gamla ordningen. Något beslut om huruvida kostnaden för väktarna ska bäras av vårdcentralen eller av förvaltningen centralt har inte fattats än.
– Vi har tidigare erfarenhet av korta väktarinsatser då kostnadsfrågan inte varit aktuell. I det akuta läget på Gottsunda vårdcentral har säkerheten prioriterats och beslut om kostnadsansvaret kommer att fattas senare, säger Torun Hall.