Oppositionen kräver svar om stängd nattjour

På onsdagen tas förslaget om nattjouren i Östhammar och Tierp upp i vårdstyrelsens arbetsutskott. Oppositionen vill ha svar på flera frågor.

Foto: Ida Persson/arkiv

Primärvård2017-03-14 20:30

Anna-Karin Klomp (KD) skriver i ett mejl till UNT att allianspartierna inför mötet krävt att den politiska majoriteten svarar på flera frågor som rör som rör den föreslagna indragningen av nattjouren vid vårdcentralerna i Tierp och Östhammar, samt stängningen av distriktssköterskemottagningen i Morgongåva och vårdcentralsfilialen i Rasbo (se faktaruta).

– Det är många bra frågor. Jag kan tänka mig att det finns saker som vi måste följa upp eller förtydliga, så är det med alla ärenden innan man går till beslut, säger vårdstyrelsens ordförande Malena Ranch (MP) som menar att med färre specialister i allmänmedicin som jobbar natt kan fler läkare arbeta dagtid.

– Vi måste se till vad som är de faktiska behoven.

Men det är inte alla som håller med om den bedömning som majoriteten gjort. Tidigare har läkaren Patrik Larsson vid Östhammars vårdcentral uttalat sig i medierna.

LÄS MER: Läkarens ord om nedmonteringen

Även Öregrundsläkaren och professorn Lars Agréus opponerar sig nu offentligt. Han har sedan 1981 gjort flera hundra arbetspass på nattjouren vid vårdcentralen i Östhammar. I dag är han 68 år, och fortfarande tar han pass på nattjouren en gång i månaden. Han säger till UNT att ambulanssjukvården har utvecklats mycket under de senaste 15 åren och att man på vårdcentralen har fått mindre att göra nattetid.

– Man kan säga att det var värre förr. Det har skett en fantastisk förbättring de sista 10 eller 15 åren både när det gäller ambulanssjukvård och telemedicin. Dessutom kan man jobba förebyggande med astmapatienter och patienter med hjärtsvikt på ett helt annat sätt i dag.

Men Lars Agréus anser ändå att det inte är motiverat att ta bort nattjouren. För personer i Öregrundstrakten är det uppåt tio mil till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Det handlar om trygghet och att samhället ska erbjuda en någorlunda likvärdig service till människor som bor på landsbygden. I Uppsala skulle folk bli skogstokiga om politikerna beslutade att de måste åka sju mil till Östhammar två nätter i veckan om något allvarligt händer.

Men om det bara är någon besökare per natt i Östhammar?

– Det är klart att det kostar. Men man kan inte stänga brandkåren för att det brinner så sällan. Säg att det är en patient en natt, men vissa nätter kan det vara fem. Det ingår i sjukvårdens hazardspel att inte veta.

På onsdagskvällen kl 18 hålls ett öppet möte i Borgenkyrkan i Tierp med anledning av förslaget. Vårdstyrelsen väntas ta beslut den 30 mars.

Flera frågor till majoriteten

Öppettiderna på jourmottagningarna i Tierp och Östhammar blir enligt förslaget från S och MP samma tider som vid jourmottagningen i Enköping: vardagar 17-21 samt helger 9-18. Kostnaderna uppskattas minska med 20 till 25 miljoner kronor per år.

Allianspartierna i vårdstyrelsen vill veta hur beredskapsjouren ska organiseras och var patienter ska hänvisas via 1177 Vårdguiden efter stängning. Hur geriatriken i Tierp och närvårdsavdelningen i Östhammar påverkas vill oppositionen även ha svar om, liksom fakta kring hur mycket av de resurser som eventuellt frigörs som kommer att föras till de styrelser och nämnder som får ökade kostnader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!