Skattehöjning ser regionråden Börje Wennberg (S), Nina Lagh (M) och Malena Ranch (MP) inte som ett alternativ:
– Om Uppsalas nettokostnad per invånare för primärvård fortfarande ligger lägst i landet vet jag inte, men att det har varit så i ganska många år är naturligtvis inte bra. Samtidigt får man komma ihåg att det är lite olika vad som ingår i primärvård i olika landsting, och det påverkar statistiken, säger Malena Ranch som också är ordförande i vårdstyrelsen, politiskt ansvarig för primärvården.
Varken Malena Ranch och Börje Wennberg i majoriteten eller Nina Lagh i oppositionen är nöjda med resurstilldelningen till primärvården. Samtliga ser flyttning av pengar och verksamheter som enda möjligheten:
– Det kommer sannolikt att ske en förskjutning av verksamheter och resurser till primärvården, säger Börje Wennberg.
– Vi måste allokera om resurser, från sluten till öppen vård, som alla vet är billigare, säger Nina Lagh.
Lika eniga är regionråden när det gäller lönenivån för distriktsläkare. Politiker ska inte lägga sig i lönebildningen, den ska göras upp av parterna på arbetsmarknaden, är det samfällda beskedet.
Bekymren för hyrpersonalkostnader är också gemensamma i majoritet och opposition:
– När det gäller hyrpersonal anser jag att marknaden inte ska få råda. Hyrpersonal kan vara bra under tillfälliga arbetstoppar och semestrar, men inte på vakanta tjänster, säger Nina Lagh.
För att komma till rätta med de ständigt ökande kostnaderna säger de tre regionråden att det krävs ett nationellt grepp, men också att ett stopp för hyrpersonal måste ske under ordnade former.
– Vi arbetar tillsammans med SKL, Sveriges kommuner och landsting, för att samtliga regioner och landsting ska ta tag i detta. Det är en fråga om kvalitet för patienterna som inte ska behöva träffamånga olika läkare. Hyrpersonal påverkar också arbetsmiljön för den fasta personalen, säger Malena Ranch.
Börje Wennberg nämner att rationaliseringar är nödvändiga inom sjukvården, Nina Lagh att förändringar måste ske:
– Vi måste bejaka digitaliseringen och inse att läkare inte alltid måste möta patienter i ett fysiskt rum, vård kan i vissa fall ske digitalt. Det är ett sätt att begränsa kostnadsutvecklingen, säger Nina Lagh.