Visar världen via tandborstar och mensskydd

Hon har sett våndorna av att sommarprata i P1 på nära håll. Därför tog hon sig en funderare när hon fick frågan. Men Anna Rosling Rönnlund gillar att göra nya saker. Såklart blev det ett ja; nej var egentligen aldrig ett alternativ.

Anna dricker hiskeliga mängder kaffe varje dag.

Anna dricker hiskeliga mängder kaffe varje dag.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Porträttet2019-06-30 13:00

– Jag blev löjligt glad och smickrad över att få frågan – och förvånad. Men jag har också upplevt hur vedervärdigt plågsamt det kan vara att förbereda ett sommarprogram. Jag såg ju hur Hans alltmer slutade bada och gick ifrån semesterlivet när han skulle skriva manus till sitt sommarprogram, säger Anna Rosling Rönnlund.

Att tacka ja till att göra ett sommarprogram är hennes stil. Hon älskar att göra saker för första gången.

– Mitt stora problem också! Det hade inte kunnat bli ett nej. Men får jag frågan en gång till är det tveksamt om jag kommer tacka ja.

När Anna nämner Hans är det hennes svärfar Hans Rosling som hon pratar om. Professorn inom internationell hälsa som blev kändis genom inlevelsefulla föredrag med rörliga bubbelgrafer som förklarade att tillståndet i världen hade blivit bättre. Något som var okänt för många. Till och med aporna hade fler rätt på kunskapsfrågorna som han gav till publiken.

Medan Hans Rosling gjorde succé hos en miljonpublik var det knappast någon som visste att det var två andra personer som hade hittat på dataprogrammet med de pedagogiska bubblorna som han charmade sin publik med.

– Ibland tyckte vi att det var plågsamt att vara så osynliga, men vi förstod att publiken ville ha en enda fixstjärna. Allt började med att Hans berättade om sina problem att nå ut med kunskapen och vi ville hitta lösningar på omöjliga problem. Ingen av oss är ordmänniskor utan vi var mer visuellt lagda, säger Anna.

Deras mjukvaruprogram Trendalyzer gjorde internationell succé men just när vi kommer in på det får Anna in sin sallad. Vi sitter på ett kafé och hon tittar en smula misstänksamt på getosten och rödbetorna. Fast det är inte maten som triggar hennes hjärnceller. Nej, det är salladsupplägget i en snygg vit skål med höga kanter. Att servera i skålar är trendigt men det blir nästan omöjligt att skära ingredienserna. Ja, alla har vi väl varit där, stretat och petat med kniv i skålen utan att kunna skära. Men inte Anna Rosling, hon tar helt sonika och tippar över salladen på den platta tallriken under skålen, och vips har hon fått en användarvänlig lösning.

– Det här avslöjar förstås att jag totalt saknar stil och finess. Men jag tänker ofta på hur saker borde vara, säger hon.

Anna Rosling Rönnlund växte upp i Ludvika. När hennes föräldrar skiljde sig var hon tre år och som sjuåring flyttade med sin pappa till Uppsala. Han skulle plugga och Anna började på Sverkerskolans lågstadium. De bodde en kort tid i Luthagen, flyttade sedan ut på landet och Anna fick gå i en byskola i Balingsta. Högstadiet gick hon på Valsätraskolan.

– När jag skulle börja gymnasiet var jag trött på allt bussåkande och ville till Katedralskolan. Den låg centralt och då slapp man byta buss. På den tiden fick man inte önska gymnasieskola själv, jag valde ryska för det fanns bara på "Katte", säger hon.

Planen lyckades. Hon kom in på Katedralskolan, slapp byta buss och hoppade av ryskan.

När hon var 16 år träffade hon sin blivande man, Ola Rosling. Precis som hans föräldrar, Hans och Agneta Rosling, hade träffats på samma skola. Så typiskt!

– Det störde mig. Jag som kom från en skilsmässofamilj var verkligen inte ute efter kärnfamiljsliv. Jag drömde om att vara självständig och fri, säger hon.

De gifte sig efter några år.

Anna drömde också om att bli konstnär och utbildade sig vid Fotohögskolan i Göteborg. Samtidigt läste hon in en magisterexamen i sociologi vid Lunds universitet. Hon och Ola bodde i Malmö och jobbade samtidigt med uppstarten av dataprogrammet Trendalyzer med bubbelgraferna. Det var under åren på Fotohögskolan som Anna upptäckte att det var vardagen som intresserade henne. Inte det där som sticker ut.

– Vanligheter rymmer glömda spår som berättar historierna om människors liv. Det är det normala som får oss att förstå världen – inte de stylade bilderna, säger hon som ville gestalta statistik på ett nytt, men inte tråkigt sätt.

År 1999 kom hon på Dollar Street, ett fotoprojekt för att visa hur världens socioekonomiska skillnader ser ut. Hon fotograferade sin mammas hem i Ludvika och sen ett hem i Dominikanska republiken. Genom ett Sidastipendium fortsatte hon plåta i Uganda, Sydafrika och Moçambique. Hon fotograferade människors hus, exteriören och insidan, sovrummen, sängarna, tandborstarna, medicinerna, mensskydd, ja, just sådant som ingår i människors liv. Och allt sorterades efter inkomst.

– Jag är ju uppvuxen i ett konstnärligt hem utan pengar. Efter somrarna berättade alltid klasskamrater om sina resor; jag hade aldrig rest. De berättade om världen och någon exotisk sanning av typen – så här gör man i landet x. Eftersom de varit där tyckte man att de sa sanningen. Jag blev mest irriterad av inte kunna visa att de hade fel, säger hon.

– Med Dollar Street vill jag visa vardagsmiljöer för att kompensera de där överdramatiska intrycken. Men jobbet med bubbelgraferna kom emellan, säger hon.

Fast Anna släppte inte idén och 2016 blev Dollar Street offentligt. Materialet med sina 30 000 bilder från 350 hem i 50 länder ligger ute på nätet alldeles gratis. Anna Rosling Rönnlund vill att skolor ska använda Gapminders material. Gapminder är stiftelsen som Anna, Ola och Hans Rosling bildade 2005.

– Det är dags för en ny syn på kunskap inom samhällsvetenskapen. Eleverna måste få lära sig tolka statistik och grafer för att förstå världen och hur den förändras. Det funkar inte att av prestige hålla kvar vid gamla sanningar. Jag har alltid tyckt illa om akademisk jargong. Självkritik bland vuxna behövs. Titta bara på hur barn upplever ny kunskap, de blir glada av att få lära sig något nytt, säger hon vars talang och uppgift är att göra svåra fakta intressanta och lättbegripliga.

Anna Rosling Rönnlund är inte nervös inför sitt sommarprogram. Hon är van att tala inför stora åskådarskaror. När Hans Rosling avled 2017 tog Anna och Ola över föredragshållandet. Då hade de redan jobbat med materialet i 18 år.

Vad kommer ditt Sommarprogram att handla om?

– Jag ska prata om hur det är att jobba passionsdrivet. Och vad som händer när tre personer ur samma familj arbetar tillsammans. När Hans blev kändis fick han ganska många ja-sägare omkring sig men det var inte vi. Vi hade många konflikter. Och vi tramsade mycket.

Och hur gick det nu med deras datamjukvara Trendalyzer som blev så bra att Google köpte upp det? Ja, det hinner vi inte prata om. Anna ska iväg till Järlåsa och hämta dottern som är på ridläger. Och när jag ringer för att komplettera intervjun, hinner vi några frågor, sen ska hon iväg på en fest som redan börjat och som hon lovat att dekorera.

Hon vill hellre diska när hon är död Min bästa söndag

Namn: Anna Rosling Rönnlund

Familj: Min man Ola, våra barn Max 14 år, Ted, 12 år och Ebba 10 år, och katterna Katastrof och Fegis.

Ålder: 44 år.

Bor: Flyttade från Uppsala efter gymnasiet. Efter att ha bott i Malmö, Göteborg, Umeå och Kalifornien bor jag numera i Stockholm sen 9 år.

Jobbar med: Kreativ chef för stiftelsen Gapminder.

Har pluggat: Har utbildat mig till fotograf på Göteborgs Universitet. Har också en magisterexamen i samhällsvetenskap med sociologi som huvudämne på Lunds Universitet.

Aktuell: Kommer att prata i Sommar i P1 den 31 juli.

På nattygsbordet: Saknar nattygsbord, så det blir en himla röra på det lilla bordet vid sängens fotända. Böcker, smycken och telefonladdare.

Motto: “Diska kan vi göra när vi är döda”

Längtar efter: Semester med barnen.

Dricker ofta: Kaffe

Dricker aldrig: Öl

Lyssnar på: Just nu mest Billie Eilish.

Favorittv-serie: ”Dag”, ”Breaking Bad”, ”Flight of the Concords”.

Skulle vilja träffa: Malala.

Drömmer om: Att dyka från bryggan på landet.

Skulle vilja: Bli bättre på att ta det lugnt.

Äter gärna: Nordafrikanska långkok och persiskt ris med serish-bär.

Inte så gärna: Panerat kött eller paltbröd.

Oanad talang: Vinner fortfarande mot barnen på lasergame ibland och handlar mat effektivare än de flesta.

Sola eller bada: Bada

Läsa eller lyssna: Läsa

Sommar eller vinter: Sommar

Fakta eller science fiction: Fakta

Frukost: Jag dricker en massa kaffe och äter rostad sesambagel med jordgubbar, rödlök och svartpeppar på trappen.

Förmiddag: Det är då jag äter min frukost på trappen.

Lunch: Nåt enkelt. Gärna några våfflor med hjortronsylt som barnen hjälps åt att grädda utomhus.

Eftermiddag: Tar gärna ett bad från bryggan. Och går en skogspromenad med familjen där barnen efter ett tag glömmer att klaga. Dricker kaffe på en stenhäll vid en liten sjö mitt i skogen.

Middag: Grillar nåt. Jag älskar att grilla, men är för otålig. Jag drömmer om att orka vänta ut glöden.

Kväll: Hela familjen sitter tillsammans i vårt växthus som inretts som ett uterum. Vi pratar och spelar spel. Pysslar om växterna lite i växthuset.

Jag somnar: Väldigt, väldigt sent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!