"Jag skulle behöva klona mig"

Egen företagare, tvåbarnsmor, jobba i skolan och nattvandra på kvällarna. Dalila Moghrabi får energi av att ha fullt upp och är just nu beroende av möten med ungdomar. Hon är en av Gottsunda Mammorna och deras talesperson.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Porträttet2018-01-14 13:00

– Nu börjar det riktiga arbetet med ungdomarna. Och det liknar mycket upplägget i skolans värld, säger Dalila Moghrabi, och ber om ursäkt för att hon är någon minut sen. Men hon kommer just från ett av sina jobb, det som elevassistent på skolan. Vi går in i en restaurang som länge stått tom på Bandstolsvägen och som Gottsunda Mammorna fått till sin verksamhet för ett par dagar sedan. Fastighetsägaren tar inte ut någon hyra av dem.

Det luktar pizza från restaurangen vägg i vägg och vi tittar in i ett av de bakre rummen. Där hänger sammetsgardiner och en stor bildskärm på väggen. Dagen innan var Dalila och hämtade bord och andra möbler som en skola skänkt. Ett pingisbord har en person i Sunnersta donerat och lastbilen de körde allt i, fick de låna gratis från en mack.

– När jag ringde och presenterade mig sa jag att ni vet kanske inte vilka vi är. Men det visste de och vi fick låna en lastbil direkt, säger Dalila Moghrabi.

Igenkända blev de också på Stora Torget i Uppsala. Då hade mammorna varit på bio med 28 killar; lite nervöst var det, erkänner Dalila så här efteråt. Men det blev en toppenkväll, alla skötte sig exemplariskt och när hela gruppen väntade på bussen i centrum kom folk fram och vill fotografera sig med dem.

Att mammorna blivit kända utanför Gottsunda är ett faktum. Och syns gör de i sina nya, varma företagssponsrade jackor med reflex och text.

Dalila Moghrabi har blivit inbjuden till politikerpodd och att föreläsa på "Vakna Uppsala" om Gottsunda Mammorna. Gruppen har en kärna på cirka 15 personer som nattvandrat i ur och skur sedan slutet på november. Deras strategi är långsiktighet, de har fått höra att ungdomarna känt sig svikna tidigare, att projekt har startats och upphört.

Känns det inte lite krävande att veta? Ni får ju inte tröttna.

– Nej, det motiverar mig och blir en drivkraft. Jag tycker om pressen, säger Dalila Moghrabi.

Hon är frisör. Redan som barn klippte hon Barbiedockor och vänner.

– Resultaten var inte alltid det bästa men kompisarna stod ut. Det var ju gratis, säger hon, som började på Linnéskolans frisörutbildning men bröt fotleden och hoppade av.

Istället för att gå tillbaka till skolan skaffade hon praktik som blev hennes utbildning. I dag äger hon två frisörsalonger med både anställda och inhyrda. Att ha gått den praktiska vägen har hon nytta av; flera av ungdomarna blir peppade av hennes bakgrund.

Egentligen hade hon inte planerat att bli egen företagare. Hon var anställd och trivdes med det men hade för vana att kolla på Blocketannonser. När hon såg en lokal i Luthagen, vid Mimmi Ekholms plats, kunde hon inte låta bli att ta en titt. Väl där slog hon till. Och det visade sig vara rätt.

– Det är en sån himla hemkänsla där. Vi känner våra kunder som är en härlig blandning av folk. Det var klokt att man byggde både hyresrätter och bostadsrätter i ett och samma område.

Den 23 november i fjol fick Dalila ett sms när hon var med vänner och tränade. Där stod: Gottsunda brinner! Hon sa åt sina kompisar att klä på sig snabbt och när de körde från östra stadsdelen genom rondellen mot Bandstolsvägen i Valsätra fick hon öppna rutan och hänga ut med huvudet för att få sikt. Ute låg en svart dimma över området.

– När vi kom fram där bilarna brann märkte vi att killarna lyssnade på oss. Genom att prata med ungdomarna lyckades vi få bort dem från området. Dagen därpå bjöd polischefen in oss till polisstationen, tackade och stöttade oss, och då kom vi på idéen att börja nattvandra, säger Dalila Moghrabi.

Sedan dess har mammorna vandrat på kvällarna och det har varit lugnt i stadsdelen.

Vad betyder det för dig att vara en "Gottsundamamma"?

– Man får tillbaka så mycket av de här killarna. Det känns så bra i själen när de anförtror sig åt oss. De pratar om sina drömma, om tjejproblem, om framtiden. En del kan se lite tuffa ut på utsidan men de är väldigt fina inuti och man måste komma ihåg att de flesta är barn. Jag har blivit beroende av att träffa dem men skulle behöva klona mig för att hinna med allt.

Dalila Moghrabi föddes i Valsätra och bodde en kort tid i Sävja, sedan flyttade familjen tillbaka till Valsätra och här bor hennes mamma ännu.

– Vi är som en stor familj här. Och det är inget bråk mellan folk inom Gottsunda. Hela grannskapet hjälps åt, vi bjuder varandra på mat och bryr oss. På vägen hit såg jag en person som ramlade och jättemånga skyndade dit för att hjälpa till. Men Gottsunda har förändrats sedan jag växte upp, och blivit stökigare.

Själv har hon flyttat till nybyggda Lindbacken.

– Mina barn börjar bli lite större och kan jag ge dem en Bullerbyidyll så vill jag det. Men målet är att Gottsunda ska bli så tryggt att vi flyttar tillbaka, säger hon, som bott hemma hos sin mamma på Bandstolsvägen under den senaste månaden för att hinna med Gottsunda Mammorna.

När hon bestämt sig för något går hon all-in. Istället för att vänta på att andra människor eller myndigheter ska ta itu med problem, agerar hon.

– Jag tycker om att ha många järn i elden och måste nästan jobba jämt. Trött blir jag bara om jag inte sovit någon natt men då kan jag ha svårt att vila för hjärnan sätter igång med en massa idéer, säger hon, ler och pekar mot huvudet.

Dalilas föräldrar kommer ifrån Libanon och Palestina. Till årskurs sju gick hon på friskolan Manar Al-Houdaskolan för att få läsa arabiska. Att tala sina föräldrars språk är viktigt för henne, som själv för arabiskan vidare till sin dotter och son. Det är också genom kunskap som hon anser att Gottsunda ska bli en bättre plats. I lokalen på Bandstolsvägen planerar mammorna att hjälpa föräldrar på förmiddagarna.

– Det kan handla om allt från att visa på deras möjligheter att skaffa praktik, få språkundervisning till att hjälpa dem att återta makten över sina barn. En del föräldrar har förlorat den på grund av språksvårigheter, vilket gör att de bli utlämnade till sina barns förklaringar om hur det svenska samhället fungerar.

På eftermiddagar och kvällar ska de hålla öppet för ungdomar. Alla är välkomna som är medlemmar i den nybildade föreningen Gottsundaföräldrarna, där papporna också ingår.

– Vi tänker att ungdomarna ska ha varsin utvecklingsplan med stegvisa mål för tillexempel praktik och utbildning. Många av dem har tappat hoppet om framtiden. Vi vet att de respekterar och lyssnar på oss och vi kan jobba för att ge dem hoppet tillbaka.

Vad är nackdelen med Gottsunda?

– Nej, jag kan inte komma på något, brukar inte tänka så. Det ska vara det dåliga ryktet i så fall. Men det ska bort nu!

Namn: Dalila Moghrabi.

Bor: Lindbacken.

Familj: Natalite, dotter och Hamodi, son.

Yrke: Frisör, ägare av Mimmis salong & Mimmis barberare

Uppväxt: Valsätra/Gottsunda

Bästa tv-serie: "Vänner".

Lyssnar på: Allt möjligt.

Läser: Har inte läst en bok på många år

Spelar:

Längtar efter: Att lokalen på Bandstolsvägen ska bli klar och vi kan sätta igång med vårt arbete.

Saknar: Just nu saknar jag värmen.

Äter helst: Sallader.

Äter aldrig: Oliver.

Dricker gärna: Cola light.

Dricker aldrig: Fanta.

Fritid: Umgås med familj och vänner.

Gillar: Att pyssla.

Tycker inte alls om: Mobbning.

Drömmer om: Att lyckas med detta projekt som vi startat.

Motto: Tillsammans är vi starka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om