"Att göra Uppsala tryggare är viktigaste frågan"

I vinter har det stormat kring Moderaternas Fredrik Ahlstedt. Nu ser han fram emot en valrörelse där partiet ska lyssna mer på väljarna än tidigare. Att göra Uppsala tryggare är frågan han själv tycker är viktigast.

Moderaternas förstanamn Fredrik Ahlstedt brukar följa med dottern på hennes simträningar hit till Fyrishov. Ofta passar han själv på att simma. "Det är inte många städer som har en sån här fantastisk anläggning mitt i stan, som erbjuder både idrott, event och simning inomhus och utomhus. Det är en härlig plats."

Moderaternas förstanamn Fredrik Ahlstedt brukar följa med dottern på hennes simträningar hit till Fyrishov. Ofta passar han själv på att simma. "Det är inte många städer som har en sån här fantastisk anläggning mitt i stan, som erbjuder både idrott, event och simning inomhus och utomhus. Det är en härlig plats."

Foto: Svven-Olof Ahlgren

politikerintervju2018-04-09 08:00

Fredrik Ahlstedt har lett Moderaterna i Uppsala sedan 2012. Men det blev ingen promenadseger när partiet skulle utse toppnamnen inför höstens val. Partikollegan Therez Olsson vann provvalet bland medlemmarna, och Fredrik Ahlstedt fick i samma veva intern kritik för toppstyrning.

Kändes det tufft att gå in i valrörelsen på det sättet?

– Nej, inte direkt. Jag hade en enig nomineringsstämma bakom mig och jag och Therez har ett bra samarbete.

Kommer du att ändra dig på något sätt?

– Om personer uppfattar mig på ett visst sätt måste jag förbättra mig, även om jag inte förstår kritiken fullt ut. Vi har satt igång ett arbete för att fånga upp saker internt. Man kan alltid bli bättre på förankring, information och delaktighet.

Över till sakpolitiken. Vad är viktigaste frågan i Uppsala just nu?

– Trygghet. Nationella trygghetsundersökningar visar att folk upplever att det har blivit otryggare. Från 2015 till 2016 sjönk Uppsala från att vara en av Sveriges tryggaste stora städer till att vara en bland alla andra. Sedan har också Gottsunda/Valsätra blivit ett särskilt utsatt område och vi har haft en mängd skjutningar. Alla människor, både unga och gamla, ska våga vara ute i Uppsala.

Hur ska Uppsala bli tryggare?

– I det förebyggande arbetet är skolan otroligt viktigt. Vi tror inte på mer resurser, utan snarare på att rekrytera de bästa lärarna till utsatta områden. Sedan krävs fler kommunala ordningsvakter i väntan på att fler poliser har utbildats. När någon begår brott måste det finnas möjlighet att ta fast denne. Vi vill också ha skärpta straff.

Ni backade från 28 till 19 procent i kommunalvalet 2014. Hur ska ni vända det?

– Dels genom en politik som fokuserar på just trygghetsfrågor. Dels genom en satsning på skolan där vi fokuserar på konkurrenskraftiga lärarlöner och på kunskapsfokus. Lärarna ska få fokusera mer på att undervisa och mindre på administration och dokumentation. Vi vill till exempel avlasta lärarna genom central rättning av nationella prov.

Hur ser Uppsala ut om 20 år om du får bestämma?

– Vi vill att Uppsala ska växa i den takt som nu sker. Oavsett vem du är ska du kunna förverkliga din livsdröm, så Uppsala ska vara en plats med många ingredienser både vad gäller jobb och utbildning. Kultur- och idrottslivet ska vara rikt, det ska alltid finnas mycket att göra på helgerna. Vi är i dag på god väg mot att bli en storstad med allt vad det innebär i utbud.

Men är det bara bra att bli en storstad?

– Nej, vi har ju det där med tryggheten. Vi måste pressa tillbaka utanförskap och kriminalitet och se till att fler blir självförsörjande. Det krävs också en bättre sammanhållen trafikpolitik än i dag.

Ja, hur ska den redan trånga trafiksituationen lösas när Uppsala fortsätter växa?

– Vi kan inte bara satsa på cykeln, utan måste också få till bra lösningar för biltrafiken. En viktig sak är parkeringsgarage i centrala stan, för att undvika en del runtkörning. Sedan måste vi se över och utveckla ringlederna för att få bort köer kring exempelvis Kungsängsleden. Bättre framkomlighet för kollektivtrafiken är också viktigt.

Ni vill sänka kommunalskatten. Samtidigt har svenskar fått väldigt mycket mer över i månaden de senaste femton åren, behövs skattesänkningar?

– Ja. Vi konkurrerar med andra närliggande kommuner. Det är inte moraliskt riktigt att Uppsala betalar mer för välfärdsverksamheter än vad man gör i bland annat kommuner i Stockholm när man får samma sak.

Men med mer skattepengar kan man väl satsa mer på exempelvis skolan?

– Det finns inget vetenskapligt samband mellan ökade resurser och kvalitet. Med ganska små förändringar, bland annat att låta lärare jobba mer med undervisning, kan vi få upp resultaten i skolan ganska kraftigt. Det är jag övertygad om.

Ni säger att ni i det här valet ska prata om de frågor väljarna vill prata om. Gjorde ni inte det förr?

– Nej, inte tillräckligt mycket. Vi har själva tyckt att jobbfrågorna varit så viktiga att vi ville nå ut med dem. Men om man är orolig för hur skolan ska utvecklas är inte svaret att vi jobbar med jobbfrågan. Invandrings- och integrationsfrågan är en annan fråga där jag upplever ett många inte tyckte att de fick svar. Där har vi blivit tydligare, bland annat vill vi införa språkkrav för att människor snabbare ska komma in i samhället.

Vad är bäst med Uppsala?

– Det mångfacetterade. I Uppsala finns allt: 6 000 föreningar, stort kulturliv, två framstående universitet, ett väldigt brett näringsliv och mycket historia.

Vad är sämst med Uppsala då?

– Att det är så långt till havet. Och så skulle vi kunna utveckla stoltheten för Uppsala. Men den är på väg. Vi har ju bandyfinalen igen. Och Sirius har alla möjligheter att öka sammanhållningen.

Personligt

Namn: Fredrik Ahlstedt.

Aktuell som: Förstanamn för Moderaterna i Uppsala.

Ålder: 50 år.

Familj: Fru och tre barn (27, 8 och 4 år).

Bor: I en bostadsrätt i city.

Gör mig glad: Mina barn och min fru. När man har ett sånt här uppdrag där man får skäll och kritik ibland blir familjen en andningspaus.

Grät senast: Jag tror att det var på barnens dansuppvisning. Sånt är alltid känslosamt.

Så varvar jag ner: Genom att löpträna, simma och vara med familjen.

På nattduksbordet: Mobiltelefonen.

Som politiker är jag: Ärlig, envis och resultatinriktad.

Om politiken i Uppsala: Bra stämning men fel politik. Vi har ett bra politiskt klimat, där vi har visat att vi kan samarbeta kring stora viktiga frågor. Ett exempel är fyrspårsfrågan.

Val 2018

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!