På tisdagskvällen fick det nya mittenstyret, bestående av S, L och MP, igenom sin budget för 2019 i kommunfullmäktige. Det är en budget med både satsningar och neddragningar.
En tydlig vinnare är skolan. Utbildningsnämnden får 244 miljoner mer nästa år jämfört med budgeten för 2018 – efter uppräkningar av löner och andra kostnadsökningar blir det totalt 90 miljoner kronor extra till skolorna. Pengarna ska användas till bland annat fler lärarassistenter, bättre elevhälsa och socialsekreterare i skolorna. Exakt hur det kommer att se ut i varje skola avgörs av skolans behov.
– Vi har inte preciserat om det ska handla om exempelvis kuratorer eller skolsköterskor, det är utbildningsnämnden som får ta detaljerna. Vi har skapat förutsättningarna, säger kommunalrådet Mohamad Hassan (L).
En grupp i skolan som det i budgeten satsas extra på är elever med behov av särskilt stöd: det så kallade tilläggsbeloppet höjs med 10 miljoner kronor.
Sammantaget är skolan den tyngsta posten i kommunernas ekonomi. I Uppsala går 5 miljarder kronor, 45 procent av den totala budgeten, till utbildningsnämnden.
En nämnd som vid sidan av utbildningsnämnden får ett procentuellt stort tillskott i 2019 års budget är socialnämnden. Större delen av de extra miljonerna ska gå till att förebygga social oro. Bland annat får samarbetet mellan skola, socialtjänst och polis mer resurser och kommunens avhopparverksamhet ska fördubblas.
Budgetens förlorare då? På papperet ser det ut att vara invånare med äldreomsorg. I flera år nu har äldrenämnden haft sparkrav på sig. Det gäller även för 2019 års budget, trots att andelen äldre blir allt fler i Uppsala. Exakt var och hur äldrenämnden kan göra neddragningar och effektiviseringar överlåter Mohamad Hassan åt äldrenämnden att avgöra.
– En sak att titta över är om vi ska avveckla vissa boenden. Vi har fler platser än det finns behov för, säger Monica Östman (S), ordförande i äldrenämnden.
Kommunalskatten – som finansierar en stor del av kommunens verksamheter – ligger kvar på 32,85 procent. Liberalerna gick till val på att sänka skatten, men har i förhandlingarna med S och MP fått vika ner sig på den punkten. Den genomsnittliga kommunala skattesatsen i Sverige är 32,12 procent.
Mittenstyret fick igenom sin budget med åtta tillägg som V och Uppsala-Alliansen (M, C och KD) tillsammans drev igenom. Några av dessa tillägg är att införa 24-timmars-garanti för samtal mellan vårdnadshavare och socialtjänst när unga begår brott, att bygga fler pendlarparkeringar och att vidta stress- och ljuddämpande åtgärder i förskolor och skolor. Erik Pelling (S) har till UNT sagt att dessa frågor ligger i linje med den politik som mittenstyret vill föra, men att det inte är prioriterade områden 2019. Nu tvingas mittenstyret ändå prioritera upp dem, men inget av förslagen bedöms kosta särskilt mycket.