Mer om unt:s valkompasser 2018

En valkompass är ett test som kan visa hur väl dina åsikter stämmer överens med de politiska partiernas åsikter i ett antal sakfrågor.

Politik2018-08-15 08:00

Inför valet 9 september 2018 erbjuder UNT tre valkompasser, en med fokus på riksdagsvalet (i samarbete med TT) och två lokala kompasser för kommunerna och regionen (i samarbete med SVT).

I anslutning till varje sakfråga/påstående i kompasserna finns en fördjupning (text eller video) och du kan även se hur de olika partierna har tyckt i frågan.

Valkompasserna kan alltså ge en vägledning inför valet. Hur du som individ kommer att rösta påverkas dock av många fler faktorer, och resultaten av kompasserna ska inte ses som en uppmaning att rösta på ett visst parti.

"Valkompassen talar inte om hur någon ska eller bör rösta. Däremot informerar Valkompassen om åt vilket håll användarens åsikter pekar. På så sätt är Valkompassen en spännande vägledning för att leta vidare i det politiska landskapet. Politik handlar oftast om något viktigt, men med Valkompassen har vi också ambitionen att skapa spännande underhållning." säger i ett pressmeddelande Christer Isaksson, journalist på TT, som tillsammans med statsvetaren Tommy Möller står bakom årets valkompass. Dessa har granskat partiprogrammen och intervjuat partiföreträdare.

I arbetet med de lokala valkompasserna har SVT kontaktat alla lokala partiföreträdare, totalt omkring 2500 personer i hela landet. För Uppsala läns del har alla kommuner utom Heby fått svar från lokala företrädare från samtliga partier. Även i regionkompassen har alla partier besvarat frågorna. Läs mer om SVT:s arbete med valkompasserna här.

SVT erbjuder även en Riksdagskompass. Den hittar du på SVT:s hemsida här.

Integritet

Hur behandlar valkompasserna mina svar?

Kommunkompassen och Regionkompassen

"SVT har byggt valkompasserna på ett sätt som gör det mycket svårt att koppla samman ett resultat från en valkompass till någon personlig information som t ex ett IP-nummer. Vi lagrar dock tillfälligt dina svar och resultat i den webbläsare som används via det som kallas för ”local storage”. Vi använder inte ett sparat svar efter 12 timmar. Ni kan själv välja att ta bort informationen genom att från startsidan på valkompassen klicka på länken ”Nollställ valkompasserna” eller via webbläsaren rensa ”local storage”. Resultatsidan sparas dock även i din egen webbhistorik. Så vill du vara säker på att ingen ska få reda på ditt resultat skall du först rensa din webbhistorik och sedan stänga av din webbläsare innan du lämnar din dator, skärmplatta eller mobil. SVT sparar ingen persondata kopplad till hur enskilda besökare svarat på de olika frågor i kompassen."

Valkompassen 2018

"Valkompassen använder Google Analytics för att mäta hur många som besöker och interagerar med Valkompassen. TT Nyhetsbyrån har valt att anonymisera besökares IP-adresser i Google Analytics (https://support.google.com/analytics/answer/2763052) och ingen statistik över hur besökare svarat på frågor sparas i Valkompassen."

Källor: SVT.se och TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!