"Kul att kunden nu kan få med sig ett sexpack öl hem från oss"

Efter klartecknet från Bryssel är regeringens mål att gårdsförsäljning av alkohol ska införas den 1 juni. Bryggaren Håkan Lindberg från Leufstabruks bryggeri tycker det är roligt, men att det är oklart vad det innebär.

Jimmy Frieberg och Håkan Lindberg är bryggare och delägare i Leufstabruks bryggeri. De välkomnar förslaget om gårdsförsäljning som bra för kunden.

Jimmy Frieberg och Håkan Lindberg är bryggare och delägare i Leufstabruks bryggeri. De välkomnar förslaget om gårdsförsäljning som bra för kunden.

Foto: Kjell Sjöberg

Politik2025-01-09 15:00

– Regeringen fattar beslut om en proposition i nästa vecka som jag går med till riksdagen, och gårdsförsäljning kan därmed införas i Sverige från 1 juni, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) till TT.

När tidsfristen gick ut natten mot torsdag, hade EU-kommissionen inga invändningar mot förslaget att tillåta småskalig försäljning av öl, vin och sprit i samband med besök på ett mikrobryggeri, destilleri eller vingård.

Statsminister Ulf Kristersson har kallat lagen för en frihetsreform och att Sverige nu blir lite mera likt övriga Europa.

undefined
Håkan Lindberg (i grön tröja) är delägare och bryggare på Leufstabruks bryggeri.

Håkan Lindberg som är bryggare och delägare i Leufstabruks bryggeri berörs av förslaget. Hans bryggeri är ett av knappt tio lokala småskaliga producenter av öl, vin och andra alkoholdrycker i Uppland som kan komma att beröras av förslaget.

Han välkomnar förslaget som innebär att kunder snart kan komma till bryggeriets lokaler och handla sin öl i samband med studiebesök eller liknande.

– Kul för våra kunder som nu kan få bära hem ett sexpack med öl efter ett besök hos oss, säger Håkan Lindberg.

Han är dock osäker på om förslaget kommer att innebära några stora försäljningsökningar för hans bryggeri i ett första läge.

– Som kund kommer du att få köpa med dig tre liter öl hem efter ett besök hos oss. Det är ganska lite. Jag tycker att man ska se det här som ett första steg på en resa för gårdsförsäljningen och ytterligare försäljningsmöjligheter för oss som företag. 

undefined
Tappning av öl.

Han förklarar också att det finns en otydlighet vad som förväntas av honom som bryggeriägare för att det ska vara okej med gårdsförsäljning.

– Vad betyder ett studiebesök egentligen – är det en guidad tur med föreläsning eller tittar man bara in och pratar med oss som jobbar på bryggeriet och sedan köper ölen och åker hem? Beroende på vad som krävs kan det här bli en ekonomisk fråga för många bryggerier om det är värt att satsa på, frågar sig Håkan Lindberg som fortsätter:

– Här krävs en tydlighet från dem som tar fram regelverket.

Frågan om försäljning utanför Systembolaget är känslig eftersom Sveriges modell är unik i EU. Bara i Finland och Sverige tillåts att ett företag har monopol på att sälja alkohol.

Regeringen bedömer dock att Systembolagets roll inte hotas av de nya reglerna.

– Det finns både hängslen och livrem i det här förslaget, säger Jakob Forssmed.

undefined
Här tappas en belgisk dubbel ale enligt ett gammalt recept på Leufstabruks bryggeri.
undefined
Jakob Forssmed (KD).
Gårdsförsäljningen

Dryckerna får endast köpas i samband med ett "kunskapshöjande besöksarrangemang" som anordnas av tillverkaren.

Vid ett och samma tillfälle kan en person köpa: 0,7 liter spritdryck, tre liter vin, tre liter starköl och tre liter andra jästa alkoholdrycker.

Dryckerna ska få säljas mellan klockan 10 och 20.

Endast småskaliga tillverkare omfattas. Vingårdar måste odla sina egna druvor, men andra tillverkare behöver inte producera råvaror på plats.

Lagen införs tillfälligt i sex år, därefter ska den utvärderas innan den kan införas permanent. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!