Det blev som Tommy Möller förutspått hela tiden. En S-ledd regering med stöd av C och L.
Bara några timmar innan jag ringer på dörren till Tommy Möllers fantastiska lägenhet vid Fyrisån mitt i Uppsala – javisst, med utsikt över Domkyrkan och hela middevitten – har Jonas Sjöstedt meddelat att Vänsterpartiet trots allt kommer att släppa fram Stefan Löfven.
– Ja, det blev som jag trodde. Det låter kanske lite kaxigt, men jag har ganska bra kontakter med i stort sett alla partiledningar. Och när jag pratat med företrädare för C- och L-ledningarna har jag förstått att rädslan för att ge SD inflytande övertrumfar idén om Alliansen, säger Tommy Möller på sitt eftertänksamma och högst okaxiga sätt när mellanpinschern Abbe hälsat klart på mig och såväl hund som husse intagit varsin sammetsfåtölj i vardagsrummet.
Fyra månader av partivåndor, tuffa förhandlingar och otaliga presskonferenser har gått sedan vi gick till valurnorna. Men enligt Tommy Möller avgjordes regeringsfrågan egentligen ganska kort efter valet. Han minns Stefan Löfvens tal på valnatten.
– Hela valrörelsen hade S avstått från att tala om SD och rasism, eftersom man hade upptäckt att man inte tjänade på att spela rasistkortet inför väljarna utan att det snarare gjorde saken värre. Men på valnatten höll Löfven ett starkt tal där han gång på gång sa att nu gäller det att stå upp så att inte rasisterna får inflytande. Jag tänkte då att nu talar han inte till någon annan än till Annie Lööf.
Fast ibland har positionerna varit så låsta att Tommy Möller tänkt att det kanske ändå inträffar något oväntat.
– Det var ett tag det var 50-50-läge för extraval. Eller en fjärde omröstning som kanske kunde leda till ett oväntat regeringssamarbete mellan S och M.
Mobilen ringer. Tommy Möller krånglar upp den ur kavajens innerficka och tittar på skärmen.
– Fransk TV, säger han innan han trycker bort samtalet.
Hösten har varit hektisk för Tommy Möller. Som professor i statsvetenskap med särskild inblick i svensk politik, grundlagsfrågor och partiernas inre liv har han varit en eftertraktad expert i tidningar, tv och radio. Inte bara i Sverige; han har återkommande intervjuats av media från bland annat Frankrike, England, USA och de nordiska länderna. Intresset för svensk politik har nog aldrig varit så stort, konstaterar han.
– Framför allt har man i andra länder undrat hur läget kan bli så låst, och det är främst andra partiers inställning till SD som man har svårt att förstå. Det har också funnits en föreställning om att Sverige är ett perfekt land. I valrörelsen ville utländsk media bara prata om gängkriminalitet och skjutningar, om vad som händer i den här idyllen. Sverigebilden är lite nedsolkad kan man säga.
Telefonen, som nu ligger på soffbordet bredvid en vas med ljusrosa tulpaner, plingar till. Tommy Möller kastar en blick på den.
– Nu var det TT.
Tidigare under dagen har även tysk tv samt Japans och Israels ambassadörer hört av sig. Men Tommy Möller har fram till nu inte haft tid för några intervjuer. Han har ju sitt jobb som ansvarig för kurser i statsvetenskap på Stockholms universitet att sköta också. I dag har han haft fullt upp med att examinera C-uppsatser.
Tommy Möller föddes i Nyköping och växte upp i Östergötland. När han flyttade till Uppsala sommaren 1980 var planen egentligen att bli jurist så småningom, men kurserna i svensk politik visade sig vara för spännande.
Som student bodde han på Östgötagården, blev medlem i den borgerliga studentföreningen Heimdal, gick med i Stockholms nation – ”torsdagskvällarna var populära redan då och det var lättare att komma in om man var medlem” – och träffade blivande hustrun Anna på en gasque på Västgöta nation där hon serverade.
Och de blev, som så många andra Uppsalabor som kommit hit för att plugga, kvar.
– Jag blev förälskad i staden, förklarar Tommy Möller.
– Uppsala har ju förändrats väldigt mycket under de här 40 åren, gått från att vara en stor småstad till en liten storstad. På gott och ont. Förtätningen av centrum tycker jag är bra och alla nya uteserveringar har livat upp. Men sen upplever jag att Uppsala har blivit otryggare de senaste åren. När jag kommer hem sent med tåget tänker jag mig för vilken väg jag ska gå. Det gjorde jag aldrig förr.
Vi backar till de borgerliga bitarna. Förutom att ha varit medlem i Heimdal har Tommy Möller också, enligt Wikipedia, varit talskrivare åt Carl Bildt.
– Haha, ja det står så, men han skrev sina tal själv. Under en tvåårsperiod för drygt 30 år sedan jobbade jag som politisk sekreterare i Moderaternas partiledning. Men jag är inte med i något parti nu och har genom åren röstat på lite olika partier. I senaste valet var jag en typisk modern väljare och bestämde mig ganska sent.
Att Tommy Möller har en historia som partibunden gör det inte svårare att förhålla sig neutralt i analyser, säger han. Han lutar sig tillbaka i fåtöljen och funderar en stund.
– Jag är mycket i riksdagen, har lärt känna partierna och har en del kontakt med partiledarna. Så jag tror att jag har blivit ganska bra på att veta hur varje parti tänker, och har därför lätt att förstå även de åsikter och värderingar jag inte delar. Det går inte att tänka ”om jag var Stefan Löfven skulle jag...” eftersom jag inte är Stefan Löfven. Man kan inte hålla på med önsketänkande, vilket många partier och även ganska många kommentatorer gör.
Mobilen ringer igen.
– Det där är nog DN. Jag börjar känna igen telefonnumren.
Egentligen tycker inte Tommy Möller att det är så bekvämt att prata om sig själv, säger han med ett litet skratt; han har inget behov av att vara offentlig. När vi kommer in på dagspolitiken igen blir han mer entusiastisk.
– Det som händer i svensk politik nu är stort. Vi skriver historia. Under nästan 50 år har två block definierat politiken, nu har vi inte längre det.
Så om han ska spå de närmaste fyra åren? Tommy Möller lutar sig tillbaka i fåtöljen igen.
– Jaa ... Det är rimligt att anta att det kan bli stökigt, kanske till och med så stökigt att regeringen blir avsatt. Vi tycks dessutom vara på väg in i en lågkonjunktur som inte kommer att göra det lättare för en regering. Jag kan föreställa mig att det sker en genomgripande förändring i partisystemet efter nästa val, kanske att vi har två partier färre eftersom L och MP ligger farligt till. Att SD och V växer är inte heller ett helt osannolikt scenario.
Tommy Möller ler och skakar på huvudet.
– Men det är rätt många som retar sig på att vi statsvetare säger vad som ska hända … Och det kan jag förstå, för vi är ju inga spågummor. Vi kan bara försöka göra analyser utifrån premisserna.
Utanför de stora fönstren vräker snön ner över Uppsala. Abbe har hoppat ner från sin fåtölj och ställt sig framför husse med framtassarna i hans knä: dags för en promenad, betyder det. Tommy Möller kliar Abbe bakom örat.
– Det blir nog en tur runt Slottet eller i Stadsträdgården. Man blir lite hemmablind, så ibland får jag påminna mig om hur otroligt vackert det är här runtomkring.
Mobilen plingar. Aftonbladet. Snart tror Tommy Möller att det lugnar ner sig, även för honom.
– Men det har varit en otroligt spännande tid som statsvetare.