Först till kvarn föreslås för högskoleprovet

Blinka inte. För då kan det vara för sent. Årets anmälan till det omdiskuterade högskoleprovet kan komma att lösas genom först till kvarn-principen.

Högskoleprovet tycks bli av trots allt, men färre än vanligt lär få skriva. Arkivbild.

Högskoleprovet tycks bli av trots allt, men färre än vanligt lär få skriva. Arkivbild.

Foto: FREDRIK PERSSON/TT

Politik2020-09-17 13:20

Högskoleprovet är tänkt att genomföras den 25 oktober, men färre än vanligt kommer att få delta.

För att få en chans att skriva behöver man vara snabb med anmälan. När platserna väl fyllts är det stopp, enligt regeringens tillsatte samordnare Peter Honeths underlag som Ekot i Sveriges Radio var först att rapportera om.

TT har även tagit del av underlaget, där Peter Honeth redogör för hur först till kvarn-principen skulle fungera i praktiken: ett maxantal i antalet anmälningar till provet per lärosäte. Några exempel är 3 100 platser på Lunds universitet, 450 platser vid Luleå tekniska universitet, och 8 000 platser på Stockholms universitet.

Men inget är bestämt ännu.

Förslag senast måndag

Peter Honeth betonar för TT att han har tagit fram ett underlag för diskussion – inte ett förslag.

Han vill inte kommentera det i detalj, men bekräftar att lärosätena ska ha kommit in med synpunkter på underlaget senast klockan 10 på torsdagen. Sedan börjar Peter Honeths arbete med att ta fram ett färdigt förslag.

– Det blir klart antingen i morgon eller på måndag, säger han till TT.

Tidigare har det sagts att högskoleprovet bara ska få skrivas av ett begränsat urval personer – de som inte har ett giltigt provresultat. Det gäller även i Peter Honeths underlag.

Där skriver han mer om slutsatsen kring att det bör vara färre som skriver provet i år. Det baseras dels på att högskoleprovet ska kunna genomföras på ett smittskyddssäkert sätt, dels att det ska genomföras med "det pressade tidsschema som blir nödvändigt."

Anmälan i september

Högskoleprovets vara eller icke vara har debatterats fram och tillbaka den senaste tiden ur coronasynpunkt. I förra veckan avgick Universitets- och Högskolerådets (UHR) generaldirektör Karin Röding efter det att regeringen gett besked att höstens prov trots allt blir av.

Enligt Peter Honeths underlag borde anmälan till provet öppna den 25 september och stänga den 1 oktober, uppger Universitets- och högskolerådet på sin hemsida.

UHR vill inte uttala sig ytterligare i nuläget.

– Vi väntar på ett klart besked från regeringen innan vi ger några kommentarer, säger UHR:s pressansvarige Åke Lernfalk till TT.

Så kan platserna fördelas

Här är de lärosätena som kan komma att ta emot flest högskoleprovskrivare:

Göteborgs universitet: 3 100

Lunds universitet: 3 100

Linköpings universitet: 1 100

Stockholms universitet: 8 000

Uppsala universitet: 1 250

Mälardalens högskola: 1 100

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!