– Jag har meddelat partiets verkställande utskott och valberedningens ordförande att jag vill lämna uppdraget som partiordförande på partikongressen i november, och därefter också be om att bli entledigad som statsminister, säger Stefan Löfven (S) i sitt direktsända sommartal.
Statsministern säger att han tidigare varit helt inställd på att fortsätta en mandatperiod till men att beslutet mognat fram under en tid. Att beskedet kommer ett år innan valet beror på att hans efterträdare ska få bästa möjliga förutsättningar att förbereda sig.
Stefan Löfven har varit partiordförande i tio år och statsminister i sju av dem.
Ebba Busch (KD) skriver på Twitter att "politiker som Löfven som arbetat hårt och velat väl förtjänar ett stort tack", och att KD "fortsätter oförtrutet arbeta för en ny regering, oavsett vem som nu tar över S". Hon skriver också att det är "uppenbart att socialdemokratin helt saknar förmågan att lösa de problem Sverige står inför" och att "Sverige förtjänar bättre".
Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) säger att beskedet om statsministerns avgång kom som en chock.
– En total överraskning, det var väldigt omtumlande. Och det tror jag att det är för de allra flesta i vårt parti, säger han.
Pelling (S) säger att han är stolt över att vara medlem i partiet och att ha haft Stefan Löfven (S) som statsminister.
– All respekt för att han ger ett sånt här besked. Att leda Sverige i sju år igenom såna här kriser och under såna här komplicerade parlamentariska förhållanden, det är klart att man vill lämna över stafettpinnen till slut. Och det är nog vettigt att göra det i god tid innan valet för att ge efterträdaren god tid att bli känd och inge förtroende.
Erik Pelling (S) tillägger även att valet av efterträdare kan påverka utgången i kommunalvalet nästa år.
– Man vill ju ha draghjälp av en bra statsministerkandidat, och det finns det många bra alternativ till.
Kommunalrådet Mohamad Hassan (L) skriver i ett mail till UNT att han alltid har beundrat Stefan Löfven (S) av olika anledningar.
– Han symboliserar tesen om att Sverige är möjlighetens land. Din bakgrund spelar mindre roll för hur långt du kan komma.
Han skriver också att statsministern lyckats leda landet under mycket svåra förutsättningar och att han gjorde avkall på en del socialdemokratiska hjärtefrågor för att hålla ihop landet.
– Han går till historien som den Socialdemokratiska ledare som inte upprepade tidigare socialdemokratiska ledares misstag runtom i Europa, särskilt på 20- och 30-talet, som inte sökte samarbete med liberaler när extremister tog makten.
David Perez (SD) säger till UNT att partiet varit "oerhört kritiska" till Stefan Löfven som statsminister.
– Från vår sida välkomnar vi det såklart, vi tycker att han har misslyckats med det mesta måste jag säga.
Han säger också att beskedet var oväntat.
– Spontant tycker jag det är väldigt märkligt med tanke på att han blev misstroendeförklarad i somras och valde att inte lyssna på riksdagens röster då. Och så nu en söndag väljer han att avgå.
Han tror därför att det är ett strategiskt val.
– Det är troligtvis nu eller aldrig inför valrörelsen, säger David Perez (SD), riksdagsledamot.