Avgörande dag för mittenstyret

I dag avgörs om Uppsala kommun ska styras av det nya mittenblock som formats efter valet. Ett ja innebär ett politiskt läge som kräver både fingertoppskänsla och kompromissvilja.

Idag, måndag, avgör fullmäktige vem som ska styra Uppsala den kommande mandatperioden.

Idag, måndag, avgör fullmäktige vem som ska styra Uppsala den kommande mandatperioden.

Foto: Staffan Claesson

Politik2018-10-15 07:00

Efter tolv år med traditionell blockpolitik pekar allt mot att kommunfullmäktige i Uppsala kommer att rösta fram ett mittenstyre med socialdemokrater, miljöpartister och liberaler. Det nya samarbetet får dock bara 35 mandat, av fullmäktiges totalt 81, och blir därför beroende av andra partier för att få igenom sin politik. Vänsterpartiet med sina nio mandat lovade så sent som för fyra dagar sedan att släppa fram S, MP och L. Det räcker för att Erik Pelling (S) ska kunna leda det nya mittenstyret och axla rollen som kommunstyrelsen ordförande – en lokal motsvarighet till Sveriges statsminister.

Moderaternas ledare Fredrik Ahlstedt väntas dock utmana Erik Pelling om posten som kommunstyrelsens ordförande. Även om han skulle backas upp av både Centern, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna så skulle han inte få mer än 35 mandat.

Omröstningen blir dock sluten så det finns möjlighet för enskilda ledamöter att gå ifrån partilinjen.

Liberalernas ledare Mohamad Hassan tror inte det är någon risk, i alla fall inte inom hans eget parti.

– Vi har haft ett medlemsmöte som sagt ja till uppgörelsen med Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Jag vet att övriga allianspartier hoppas på att någon eller några liberaler ska rösta med dem, men det kommer inte att hända.

Är du säker på att du har alla med dig?

– Ja, jag känner partiet väl. Och jag är mer säker nu än om vi varit kvar inom Alliansen. Då hade vi varit beroende av SD:s stöd och jag vet att det skulle ha splittrat partiet. Vi skulle ha haft svårt att samla ihop oss för en gemensam linje, säger han.

Och hur säker är du på Vänsterpartiets stöd?

– Jag har svårt att se att vänstern skulle släppa fram ett alliansstyre som har stöd av SD. Det kommer inte att hända. Jag räknar med att Erik Pelling blir kommunstyrelsens ordförande, säger Mohamad Hassan.

En mittenkoalition kommer dock att tvingas förhandla i varje enskild fråga för att få igenom sin politik. Om bara en dryg månad måste en budget finnas på plats. Då måste de förhandla antingen åt vänster eller höger för att få stöd.

Vänsterpartiets ledare Tobias Smedberg har lovat att föra en hård oppositionspolitik under de kommande fyra åren för att få igenom så mycket som möjligt av sina hjärtefrågor.

– Vi kommer inte att vara "någon dörrmatta för Socialdemokraterna" sade han när han presenterade partiets beslut att stödja mittensamarbetet.

Stefan Hanna (C) som kritiserar Liberalerna hårt för samarbetet med Socialdemokraterna, kommer i dag att rösta för ett alliansstyre.

– Vi ser det andra som ett illegitimt vänsterstyre. Sextio procent av väljarna har röstat på något annat. Det anser jag att man ska respektera. Nu har man i stället satt makten och egensinnet först.

Stefan Hanna, som i elfte timmen ville öppnade för förhandlingar med mittenkoalitionen, har trots hårda ord inte stängt dörren.

– Normalt har vi ju samstämmighet i många frågor. Så vi kommer att jobba för Uppsalabornas bästa, säger han.

Mohamad Hassan tror att S, MP och L kommer att söka en hel del stöd hos Moderaterna.

– Det för politiken mer mot mitten, säger han.

Vägen till det nya mittenstyret har inte varit spikrak. Under hela valrörelsen har de fyra allianspartierna haft förhoppningen att kunna bilda en egen majoritet, utan stöd av Sverigedemokraterna. Alliansen gjorde kort efter valet ett försök att bilda en ny majoritet med Miljöpartiet, men det misslyckades. I samma veva började Liberalerna, som vägrar delta i varje styre som är beroende av SD, att förhandla med S och MP som lett fram till det mittensamarbete som nu ska prövas av fullmäktige.

Mandatfördelningen efter valet De föreslås bli nya kommunalråd

Socialdemokraterna: 21 mandat

Moderaterna: 14

Vänsterpartiet: 9

Centerpartiet: 8

Liberalerna: 8

Sverigedemokraterna: 7

Kristdemokraterna: 6

Miljöpartiet: 6

Feministiskt initiativ: 2

Totalt: 81 mandat

Erik Pelling (S). Kommunstyrelsens ordförande. Får ansvar för finans, bolagsstyrning, mark och exploatering, samverkan, landsbygd, näringsliv, fasigheter, HR, trygghet.

Caroline Hoffstedt (S). Ansvar för välfärd, idrott & föreningar och integration.

Mohamad Hassan (L). Vice ordförande i kommunstyrelsen. Ansvar för arbetsmarknad, vuxenutbildning, funktionsnedsättning, företagare, digitalisering.

Helena Hedman Skoglund (L). Ansvar för skola och jämställdhet.

Rickard Malmström (MP). Ansvar för gata, klimat, miljö, natur.

Linda Eskilsson (MP). Ansvar för kultur, demokrati, folkhälsa och samordning psykisk hälsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!