Skulpturparken växer

Har det börjat spöka på Persbo Studio Skulpturpark? Nej, det är skulpturgruppen och de tre individerna i alrunefamiljen som ser bleka ut som spöken där de står i en rund rabatt i trädgården.

Dynamisk plats. Fredrik Strid startade Persbo Studio för sex år sedan. Nu bygger han ett konstresidens på tomten.

Dynamisk plats. Fredrik Strid startade Persbo Studio för sex år sedan. Nu bygger han ett konstresidens på tomten.

Foto: Christer Bergström

Persbo2018-01-09 16:10

Det är den sjätte skulpturen som placerats i Persbo Studio Skulpturpark sedan den öppnades för sex år sedan.

Skulpturen Alrunorna står tätt omgiven och i skydd av örter och kryddor; salvia, timjan, kyndel, persilja, oregano och dragon.

Konstnären Fredrik Strid som tog initiativet till att skapa skulpturparken på den egna tomten till det ombyggda missionshuset i Persbo, någon halvmil från Månkarbo, har som ambition att inviga en skulptur om året av en särskilt inbjuden konstnär.

Den senaste skulpturen Alrunorna har gjorts av konstnärerna Lisa Jeannin och Rolf Schuurmans, verksamma i Hakebo, Tranås kommun. Deras verk är flitigt visade både i Sverige och internationellt med soloutställningar. I regionen har de producerat utsmyckningar till bland annat Gävle Gasverk.

– Skulpturparken börjar bli en turistattraktion. Läget nära E4:an och talet om den sprider sig för varje gång en skulptur placeras här. Jag skulle verkligen bli glad om exempelvis Tierps kommun kunde stötta parken med att ordna sådant som sittbänkar och parkering, säger Fredrik Strid.

Vernissagen brukar vara i slutet av året. Då har en ny konstnär med sig fullskaliga skulpturer.

– Konstnärerna är väl medvetna om vilka skulpturer som finns i parken när de gör sina verk. Deras arbeten är avtryck från deras egna verksamheter, säger Fredrik Strid och förklarar att Lisa Jeannin och Rolf Schuurmans för betraktaren till en alkemisk-spagyrisk-kosmisk-schamansk värld med Alrunorna.

Konsten smälter mer och mer in i naturen till Persbo Studios Skulpturpark. Konstnären Patrick Nilssons fem meter höga skulptur Landmärke fångar sedan år 2016 blicken hos boende, besökare och förbipasserande. Landmärke har en påtaglig kontakt med den glödande t-baneskylten "Stationen", konstnären Johan Strandahls skulptur, som invigdes året innan dess. Vid en vandring i parken poppar ytterligare fyra skulpturer upp.

Tomten är på nästan 2 000 kvadratmeter. Här finns luft och plats. En lada alldeles innanför grindstolparna omdanas för närvarande till ett konstresidens. I den bygger han lägenhet och verkstad som konstnärerna kan använda i deras konstnärliga, kreativa arbete. Inne i det före detta missionshusets gamla kyrksal finns ateljé och här bygger han nytt badrum som kopplas till verksamheten med konstresidenset.

– Konstresidenset borde stå klart till sommaren. Planen är att konstnärer ska kunna jobba här helt fokuserade på sina idéer, upp till ett par, tre veckor. Vad jag vet finns inget konstresidens i regionen och genom att samarbeta med konstinstitutioner är ambitionen att få hit konstvärlden, säger Fredrik Strid och ställer sin skulpturgrupp som han arbetar med i ordning på det rymliga köksbordet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!