Vi väntas handla för miljarder i påsk

Påsken är den största helgen näst jul för många livsmedelshandlare. Under denna vecka väntas vi svenskar handla mat för 7,4 miljarder kronor.

Stefan Öhgren, butikschef City Gross.

Stefan Öhgren, butikschef City Gross.

Foto: Nina Leijonhufvud

Påsk2018-03-25 06:00

Uppsala är inget undantag. Här laddar butikscheferna nu upp med de varor som säljer mest inför påsk, det vill säga ägg, sill, lax och godis.

– Även lamm, kalkon och helgskinka är exempel på varor som vi säljer mer av än normalt, men det kommer inte upp i samma kvantiteter som exempelvis lax och ägg, säger Gabriel Purbe, butikschef på Ica Maxi i Stenhagen.

I Gottsunda centrum ser det likartat ut, enligt Janne Eriksson Liljedahl, butikschef på Willys i Gottsunda.

– Det är som lilla julafton. Påsken är en väldigt stor mathelg och vi säljer köttbullar, lamm, skinka, prinskorv, ägg och sill, nästan samma mat som folk köper till jul, säger Janne Eriksson Liljedahl.

Han märker ingen skillnad i Gottsunda, utifrån att många från olika kulturer bor här.

– Nej, de som firar påsk köper mest traditionell påskmat. Och de som inte firar denna helg handlar som de brukar göra en vanlig vecka, säger Janne Eriksson Liljedahl.

I City Gross butiker i Boländerna och Gränby syns även andra trender till påsk.

– Naturligtvis är det mycket traditionell påskmat även hos oss, men vi märker att folk också unnar sig andra festmiddagar under påsken. Vi säljer mycket oxfilé och annat kött till påsk, speciellt om det är grillväder, säger Stefan Öhgren, butikschef på City Gross.

Onsdagen och skärtorsdagen är de dagar som försäljningen brukar var störst. Det ökade köptrycket innebär också fler arbetstillfällen för timanställda eftersom drygt var fjärde dagligvaruhandlare, enligt en prognos från Svensk handel, säger att de ska ta in extra personal under påskveckan och påskhelgen.

– Ja, vi stärker upp med skolungdomar och med anställda som arbetar extra denna vecka, säger Janne Eriksson Liljedahl.

På Ica Maxi i Stenhagen anställs inga nya personer till påsk, men man tar in extra personal även här.

– En del anställda går upp i tid och jobbar lite mer, vi har också många studerande som jobbar i påsk, säger Gabriel Purbe.

Om handeln går upp i livsmedelsbutikerna till påsk, är det däremot inte så många som väljer att köpa sin påskmat på nätet.

– Denna typ av handel har ökat totalt sett det senaste året, men förra påsken handlades det inte mer mat på nätet hos oss än en vanlig vecka, säger Gabriel Purbe.

Enligt bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel stod matförsäljningen på nätet för bara 2 procent förra påsken. Årets prognos är att den siffran nu ökar till 4 procent, det vill säga fortfarande en mycket liten andel av den totala försäljningen av livsmedel.

Däremot finns vissa tecken på att cateringtjänster blivit mer eftertraktade till påsk.

– Ja, det har vi märkt. Det är allt fler som beställer färdiglagad påskbuffé. Jag tror det handlar om den allmänna trenden om att spara tid, att man väljer att använda ledig tid till att umgås, istället för att laga mat, säger Stefan Öhgren.

När det gäller godis att fylla påskäggen med så är traditionen fortfarande stark, trots all hälsoinformation som vi får. Enligt Svensk handels siffror planerar 61 procent av svenskarna att ge bort ett godisfyllt påskägg i år. 25 procent tänker inte ge bort någon present alls. Övriga svarar att de ger bort pengar, skraplotter, leksaker eller något annat till påsk.

Totalt sett handlar vi mat för 7,4 miljarder kronor till påsk, enligt samma mätning. Men hur stora inkomsterna beräknas bli för butikerna i Uppsala är inget som handlarna i Uppsala gärna talar högt om.

I år infaller påsken bara åtta dagar från senaste löneutbetalning, vilket kan göra att försäljningen ökar. Förra året inföll helgen hela 22 dagar efter lön.

– Ja, när det finns mer pengar ute så brukar det gynna handeln. Man behöver inte gå längre än till sig själv för att förstå att det fungerar så, säger Janne Eriksson Liljedahl.

Han tror att den ökade inflyttningen till Uppsala kommer påverka årets påskhandel i Gottsunda positivt.

Även Gabriel Purbe på Ica Maxi i Stenhagen och Stefan Öhgren på City Gross tror på en försäljningsökning denna vecka, jämfört med samma vecka förra året.

– Ja, jag tror vi kommer öka. Men det är en ganska tuff marknad i Uppsala numera, säger Gabriel Purbe.

Stefan Öhgren:

– Ja, vi har förhoppningar på en bra påsk i år. Speciellt under skärtorsdagen som är den största handelsdagen, säger Stefan Öhgren.

Två nya trender till påsk

Det är fortfarande traditionell påskmat som prinskorv, köttbullar, sill, ägg och lax som står på många bord i påsk. Men de vegetariska alternativen är på gång även denna storhelg. Enligt de butikschefer UNT talat med här intill så kompletterar allt fler sina påskbufféer med vegetariska alternativ.

En annan trend är att påskpynt säljer allt sämre, enligt Stefan Öhgren. ”Försäljningen av fjädrar till påskris har gått ner, men även annat pynt och påskgardiner, dukar med mera säljer sämre än tidigare år. Däremot köper många fortfarande påskägg att lägga godis i”, säger han.

Totalt sett förväntas vi handla mat för 7,4 miljarder kronor till påsk. Det är 800 miljoner mer än en vanlig vecka.

Källor till siffrorna: Svensk Handels och HUI:s handelsbarometer mars 2018, Nielsens Scantrack samt en konsumentundersökning där 1004 personer deltog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!