Tandläkarens bästa tips i påsk

Med påskharen kommer godis. Det kan blir mycket sötsaker i påskäggen. Tandläkare Pia Gabre ger sina bästa tips för att behålla tandhälsan i påsk.

Pia Gabre har jobbat länge med tandhälsa.

Pia Gabre har jobbat länge med tandhälsa.

Foto: Mikaela Larm/arkiv

Påsk2019-04-19 20:08

Hur mycket godis ska man äta i påsk?

– Man behöver inte äta någonting alls. Men det är inte farligt att äta godis vid vissa festliga tillfällen. I påskägget får man ha lite godis, säger Pia Gabre, docent i cariologi vid Göteborgs universitet och pensionerad cheftandläkare vid Folktandvården i Region Uppsala.

När ska man äta godiset?

– Det bästa rådet är att man inte går och småäter under flera dagar. Då blir det en långperiod som det är surt i munnen och det fräter på emaljen. Det är bättre att riktigt vråläta under en ganska kort tid och sedan är det gjort.

Det kan bli rätt mycket godis under påsken.

– Fokusera inte så mycket på hur mycket man äter. Tänk mer på vid hur många tillfällen. Spara godiset till ett tillfälle i veckan. Eller ta det åtminstone efter maten, som en dessert.

Vad ska man lägga i påskägget?

– Man kan lägga lite annat än godis i ägget, lite nötter, någon frukt och någon liten leksak. Choklad, som försvinner fort i munnen, är bättre än en klubba, som man suger på länge. Ett osötat tuggummi är bra för tänderna för det stimulerar saliven.

Hur firar du själv påsk?

– På landet i Stockholms skärgård. För mig och barnbarnen blir det påskägg med ganska mycket naturgodis och nötter och choklad – och lite annat som är barnens favoriter. Även de som har en mormor som är tandläkare får godis i påskägget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!