Påskhelgen är här, och det är hög tid för tips på passande drycker. Bland påskölen finns det en hel del att välja mellan, men ölet från Nynäshamns Ångbryggeri är alltid ett säkert tips, så gott som allt de gör håller föredömlig kvalitet, och har namn från olika skär och kobbar i närheten. Till de vegetariska alternativen och kanske lax i någon form lämpar sig ett vitt vin utan fatlagring, här är mitt förslag en fruktig mild riesling.
För dem som håller på traditionen med lammstek, eller något annat kött med liknande smaker är det givetvis ett torrt rött vin som gör sig bäst, när det vankas lammstek drar mina tankar åt Sydfrankrike.
Pumpviken Påsköl
#1341, 30.30 kr för 50 cl. Vad: Halvmörkt öl.
Pumpviken Påsköl är som man väntar sig ett riktigt bra halvmörkt påsköl. Mycket smak av brödkryddor, sirap och torkat apelsinskal men med en balanserad uppfräschande beska. För den som vill ha lägre alkohol finns helt ok alternativ i vanliga mataffärer.
Hardys Nottage Hill Riesling
#16426, 79 kr. Vad: Torrt vitt vin.
Välgjord riesling från Australien i en mild fruktig stil med ett uns sötma som inte känns det minsta störande. Finstämd smak av citrongräs, röda äpplen och citrusskal med alldeles lagom friskt syrasting som behövs för balansens skull.
Château de Saint Cosme
#74503, 109 kr. Vad: Medelfylligt rött vin.
Château de Saint Cosme är en klassisk Côtes du Rhone gjort enbart av druvan syrah. Druvvalet gör den lite slankare än då andra druvor är med i blandningen. Smaken har drag av nymalen svartpeppar, sydfranska örter och en kompott av röda bär.