– Natten till påskdagen går vi från sorg till glädje – det är också då som påsken börjar, säger Lars Åstrand, domkyrkokaplan vid Uppsala domkyrka.
Den som befinner sig i en kyrka under påsken kommer att märka de dramatiska skiften som sker mellan långfredagen och påskdagen. Från att kyrkan är nedsläckt och avskalad– till att den fylls med ljus, blommor och textilier.
– Det är under gudstjänsten på påskaftonskvällen som förändringen sker, då tänds ljusen i takkronorna och kyrkan fylls med påskliljor och vita textilier, berättar Åstrand.
I domkyrkans sakristia hänger prästens mässhake framme, ett slags poncholiknande plagg i ljusa färger och med gulddetaljer.
– Mässhaken bär prästen under påsknattsmässan på påskafton och ända fram till pingst, säger Lars Åstrand och tillägger:
– Vi har flera mässhakar i olika färger. Förr tillverkades de i väldigt dyra material, i dag ber vi konstnärer att skapa mönstren. Fokuset ligger i stället på det konstnärliga uttrycket och att det finns en tanke bakom, säger Lars Åstrand.
Även färgerna i kyrkans textilier och prästens klädsel har stor betydelse, eftersom det markerar skillnaden mellan de olika dagarna– om den är glad eller allvarsam.
– Just skiftet mellan långfredagen och påskdagen är väldigt tydlig. Då blir allt vitt och prästernas klädsel går från svart till vit.
Några våningar upp i domkyrkan förvaras de äldre kåporna och mässhakarna, plagg som är uppemot 800 år gamla. Flera är bara en skugga av sitt ursprungliga jag, men om man tittar närmre på broderierna går det att urskilja färger och mönster.
– Vi vet inte när och hur de använde dessa plagg, men det är inte omöjligt att det var till just påsken. Det går bland annats att urskilja väldigt expressiva bilder med jesus på korset, samtidigt som en annan kåpa skildrar helgonlegender, säger domkyrkokaplanen.
I år blir påskfirandet extra glatt då domkyrkan för första gången, sedan pandemin, kan hålla sina gudstjänster utan restriktioner.
– Det känns bra att få välkomna både gamla och nya besökare. För två år sedan kunde vi endast ta emot femtio personer i kyrkan och förra året var det så få som åtta. Den här påsken är värd att fira lite extra, säger Lars Åstrand.