503 köttbullar på 39 minuter

På Fannalunds förskola bjöds det på påskbuffé i tisdags. Då fick barn och personal hugga in på hemrullade köttbullar, Janssons frestelse och annat smaskens.

Stina Alstergren lägger upp alla sina anrättningar på Instagram så att barnens föräldrar kan se vad de äter.

Stina Alstergren lägger upp alla sina anrättningar på Instagram så att barnens föräldrar kan se vad de äter.

Foto: Magnus Eriksson

Påsk2018-03-29 17:00

Det har varit full fart i köket på Fannalunds förskola de senaste dagarna. Köttbullar har rullats, sill har lagts in och såser har tillrätts. I onsdags var det dags för inmundigande då det var den årliga påskbuffén.

När Enköpings-Posten besöker förskolan har kocken Stina Alstergren fullt upp med att sätta det sista innan barnen kan hugga in på delikatesserna.

– Det har gått i ett i dag, men det är kul. Fast det är tur att det inte är så här varje dag. När jag kommer hem i kväll somnar jag ovaggad, säger Stina och skrattar.

På buffén fanns det mycket gott att välja på, bland annat lax, sill, prinskorv, Janssons frestelse och hemrullade köttbullar.

– Jag är lite av en tävlingsmänniska och gör lite sport av att rulla köttbullar. På fem och ett halvt kilo köttfärs blev det 503 köttbullar och jag rullade alla på 39 minuter, säger Stina och kör ut ännu en vagn med påskmat.

Det är viktigt hur maten presenteras, man äter lika mycket med ögonen hävdar Stina. På ett fat har hon gjort en påskhare av en hög med majskorn. Oliver har blivit ögon, paprika kam och gurka har blivit ben.

– Barn tycker det blir roligare att äta om det är mycket färg och lite fantasifullt, jag försöker göra det lustfyllt och det är viktigt för att det ska vara spännande att smaka.

Ute på gården leker barnen medan Stina lägger sista handen uppläggningen. Barnen leds in och får sätta sig till bords. Melker Nordlund, Olle Tuvenlund och Ellie Eriksson är först fram till buffébordet och hugger in på Stinas mat.

– Jag tycker om morötter och köttbullar, säger Olle och lägger på majs och ärtor på fatet.

Buffé

Buffé (ibland stavat byffé) är en form av servering där de ätande själva förser sig med mat från ett separat uppdukat bord. Det kan även kallas gående bord. Vanligen innebär buffé att de ätande kan gå flera gånger och välja olika rätter varje gång. Exempelvis vid julbord är det vanligt att först ta kallskuret och fisk, och sedan på andra varvet ta varm mat och en tredje gång dessert.

Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!