Krafttag mot Storvads parkeringskaos: "En fråga om liv"

Nu säger kommunen till på skarpen mot bilister i Storvad. De menar att badsugna måste inse att en felparkering kan bli livsfarlig.

Nu tas krafttag mot felparkeringar i Storvad. Bilar riskerar att hindra räddningsfordon från att komma fram till olyckor på badplatsen.

Nu tas krafttag mot felparkeringar i Storvad. Bilar riskerar att hindra räddningsfordon från att komma fram till olyckor på badplatsen.

Foto: Johanna Färlin

Parkering2020-06-25 13:32

Tidningen har tidigare rapporterat om parkeringskaoset vid Storvadsbadet i Gamla Uppsala. Senast, att parkeringsbolaget Uppsala parkering fått en framställan från polisen och Uppsala kommun och från och med denna vecka får lov att övervaka området och rapportera felparkerade bilar. 

Problemet är att bilister parkerar längs räddningsvägen som leder ner till badplatsen. 

undefined
När bilar parkeras så här kan räddningsfordon omöjligt passera. Det kan bli livsfarligt.

– Det räcker med att en bil står längs ena sidan av vägen för att både räddningstjänst och ambulans ska bli blockerade. Där framme kan det pågå ett drunkningstillbud eller ett hjärtstopp och vi hinner inte fram i tid, säger Torbjörn Mattsson, vakthavande brandinspektör.

undefined
Torbjörn Mattsson, vakthavande brandinspektör, är på plats i Storvad för att informera om faran med Uppsalabornas bristande parkering på räddningsvägen.

Uppsala parkerings Petra Englund uppmanar badsugna att bättre planera sin badresa.

– Var ute i tid och kolla upp parkeringsmöjligheter. Eller utnyttja UL:s badbussar.

Om det är fullt på parkeringen allra närmast, finns fler parkeringsplatser på Groaplan, Odinsborg och Disagården.

Från kommunens kommer skyltar att sättas upp som informerar om varför förbudet finns, för att komplettera parkeringsbolagets arbete. 

– Vi måste alla hjälpas åt, det är en fråga om att rädda liv, säger Tove Västibacken, som är enhetschef vid kommunens stadsbyggnadsförvaltning. 

undefined
"Det är sorgligt att det ska behövas, men det är vårt ansvar från kommunen att se över säkerheten," säger Tove Västibacken, som är enhetschef vid kommunens stadsbyggnadsförvaltning.

Än har som tur är ingen räddning hindrats av en felparkering, men Torbjörn Mattsson poängterar att det bara är en tidsfråga om folk inte ändrar sitt beteende. 

– Samma sak gäller på alla badplatser. Generellt behöver folk bli bättre på att ta ansvar för fler än sig själva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!