Parkeringen – rena rama bilskroten

Det dumpas skrotbilar och skräp på pendlarparkeringen vid Gnistarondellen i södra Uppsala. Men med nya regler i ryggen ska kommunen rensa upp - i alla fall bland bilarna.

Enligt Göran Karlsson på kommunens gatukontor är problemet med dumpade sopor växande. En plats de får städa på då och då är Gnistarondellen.

Enligt Göran Karlsson på kommunens gatukontor är problemet med dumpade sopor växande. En plats de får städa på då och då är Gnistarondellen.

Foto: Niklas Skeri

Parkering2018-01-05 07:00

Något av ett skrotupplag möter den som kommer till Uppsala söderifrån eller från Almungevägen. På pendlarparkeringen vid Gnistarondellen ser det nämligen riktigt trist ut med flera övergivna bilar ­– en helt kraschad. Dessutom har någon vällt ut allehanda sopor på gräset nedanför parkeringen.

När UNT besöker platsen är personal från kommunens gatukontor på plats för att städa upp soporna.

– Trots att vi har återvinningscentraler gör folk så här. Vi får ta reda på tvättmaskiner, spisar och allt möjligt som folk bara dumpar. Jag förstår det inte, säger Göran Karlsson, ansvarig för gruppen på plats.

Men bilarna kan de inte göra något åt. De får det kommunala bolaget Uppsala parkerings AB ta hand om.

Det är gratis att ställa sig på pendlarparkeringen, som blivit en dumpningplats för bilar ingen vill kännas vid. Men på grund av märkningen av parkeringsplatsen har parkeringsbolaget stått handfallna. Det har saknats en tidsangivelse för hur länge bilarna får stå parkerade här. Men 1 december i fjol kom ett klargörande som underlättar arbetet med att rensa upp bland bilarna.

– Nu är det klargjort att man bara får parkera 24 timmar här. Men innan vi kan forsla bort bilarna måste vi kontakta dem som står som ägare, säger Petter Wallgren, på Uppsala parkerings AB.

För att få ta bort bilarna måste de vara i dåligt skick, inte ha något värde och vara övergivna. Då går de formellt under beteckningen fordonsvrak.

– För att veta om de är övergivna måste vi kontakta ägaren. När det gäller de bilar som står på parkeringen i dag väntar vi på återkoppling från ägarna, säger Petter Wallgren.

En av de tre bilar som den här dagen står övergivna och kraschade längst ut mot rondellen på parkeringen, mitt i synfältet för alla förbipasserande, är märkt med tejp av polisen.

Enligt Petter Wallgren är det inte första gången polisen lämnar en bil här.

– De kör dit dem och så får vi ta hand om det. Polisen får inte köra bilar till skroten, men vi har påtalat att det inte är bra att de ställer dem här, vid infarten till Uppsala.

Enligt Peter Wallgren är ett antal av de bilar som i dag står på parkeringen och inte är kraschade, sannolikt övergivna.

– Med den nya regeln i ryggen kommer vi inom kort rensa upp här, och se till att det blir fler parkeringar till dem som behöver dem. Här brukar det vara många som vill parkera sin bil, säger han.

UNT har sökt ansvarig inom polisen, men inte fått svar.

Då får kommunen flytta bort ett fordon

Kommunen har bland annat rätt att flytta fordon om:

ett fordon är felparkerat och försvårar för snöröjning, renhållning eller annat arbete på vägen,

ett fordon är felparkerat och har stått på samma ställe på kommunal mark i minst tre dygn*,

ett fordon står uppställt så att det hindrar trafiken eller innebär fara för trafikolyckor,

fordonet är avställt, har användarförbud eller är oförsäkrat.

Fordon som bedöms vara övergivet, är i dåligt skick och anses ha ringa eller inget värde kallas fordonsvrak. Ett fordonsvrak som flyttas tillfaller omedelbart kommunen och ska skrotas snarast möjligt.

*På allmän plats inom tätbebyggt område där kommunen är huvudman samt inom område för allmän väg får fordon inte parkeras under längre tid än 24 timmar i följd på vardagar, utom vardag före söndag och helgdag. Detta gäller generellt och behöver inte utmärkas. Om längre tid gäller ska vägmärke med tilläggstavla med tidsangivelse finnas.

Källa: Uppsala parkerings AB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!