Kommunfullmäktige tog beslutet i september. Det innebär att de förtroendevalda inte längre behöver lämna in kvitton till kommunen för att få ut ersättning för p-avgifter enligt kommunens ersättningsregler. De måste dock kunna redovisa kvittona vid en granskning av skatteverket eller någon annan myndighet.
– Det är mycket byråkrati kring de förtroendevaldas kvittohantering. Reseräkningen lämnas in vid mötestillfället. Men kvittona redovisas i efterhand och ska sedan kopplas samman med rätt räkning. Det tar mycket tid. Därför ändrar vi reglerna. Många använder dessutom P-app. Det krånglar till det ännu mer, säger Anita Berger (S) ordförande i EKS-gruppen som lägger fram förslag om kommunens ersättningsregler.
Kommunens tjänstemän måste dock redovisa som vanligt. Enligt Pia Andersson, enhetschef vid löneservice ska kvittona lämnas in till respektive chef och sparas i tio år enligt redovisningslagen.
Anita Berger anser inte att det går att jämföra anställda och politiker. De anställda kommer till jobbet varje dag. Det gör det lättare att sköta en kvittobaserad redovisning. Politikerna har kanske två möten i månaden.
– Dessutom så ökar vi sträckan för att få använda bil från 3 till 6 kilometer, av miljöskäl. Förutom sammanträdestiden får politikerna bara en timmes p-tid och den maximala avgiften är 20 kronor fram till klockan arton, därefter 5 kronor, säger hon.
Klarar politikerna att hålla reda på sina p-kvitton i 10 år?
– Det får de lov att göra. Vi har diskuterat den här frågan grundligt och alla är eniga om att det är bra. Risken för missbruk är mycket liten, säger Anita Berger.