Resa till Paris på temat frihet, jämlikhet och broderskap

Åtta elever och fyra lärare från S:t Iliansskolan har varit på en utbildningsresa till Frankrike. Här berättar en av eleverna, Jenny Alzawahri, om sina intryck.

Välkommen. Flashmob under välkomstceremonin på skolan.

Välkommen. Flashmob under välkomstceremonin på skolan.

Foto: Privat

PARIS2017-04-28 16:00

Vi åkte tidigt från Arlanda, Stockholm till Charles de Gaulle, Paris. Vi åt lunch på flygplatsen och träffade partnerskolan från England. Vi åkte sedan buss tillsammans i ungefär fyrtiofem minuter till vår värdskola i Mériel. När vi kom fram till Mériel träffade vi våra värdfamiljer och åkte med dem hem. Sedan visade vår värdelev oss runt. På kvällen så samlades alla gäster från Sverige med sina värdar och spelade fotboll innan det var dags för middag.

Nästa dag åkte vi till skolan Collège Cécile Sorel. Lektionerna börjar 08.30. Skolan hade först en välkomstceremoni där borgmästaren och rektorn höll tal och de franska eleverna dansade. Vi åt olika sorters kakor och drack saft. Alla sjöng också för en elev som fyllde år och eleverna från Sverige sjöng också på svenska. Sedan blev vi indelade i olika grupper för att få en rundtur på skolan.

Klockan 11.15 var det lunch. Det var grönsaker med lamm-eller fläskkött. Man kunde välja. Det enda som vi tyckte var konstigt var att man bara kunde välja ett av tre alternativ och att man inte fick ta mat själv och lägga upp så mycket man ville. På eftermiddagen var det workshops i internationella grupper. Senare på kvällen samlades vi alla bredvid en förskola och sedan gick vi till en fotbolls- och basketplan och spelade lite innan vi åkte hem och åt middag.

På tisdagsmorgonen samlades alla elever och lärare från de deltagande skolorna (Sverige, Tyskland. England, Grekland, Bulgarien och Frankrike) utanför skolan för att åka buss till Auvers-sur-Oise. Det är en by där Vincent van Gogh levde och målade, en av de mest berömda och inflytelserika personerna i den västerländska konstens historia. Vi fick en guidad tur där vi fick lära oss mycket om hans liv. Sedan åkte vi tillbaka till skolan och åt lunch. Det var kyckling och bönor. På eftermiddagen var det workshops i internationella grupper. Elever från varje land presenterade uppgifterna som vi förberett på skolorna innan resan; presentationer om organisationer som arbetar för barns rättigheter i respektive land samt foton på tema ”frihet, jämlikhet och broderskap” som sedan ställdes ut. Dagen avslutades med att vi övade på och sjöng projektsången och andra sånger i matsalen.

Onsdagen började med två olika workshops. På den ena skulle man göra digitala affischer på tema ”frihet, jämlikhet och broderskap” och på den andra fick man en ruta av en bild som man skulle måla på ett större papper. När man satte ihop allas papper bildades konstverk av van Gogh. Skoldagen slutade tidigare så att alla kunde göra aktiviteter med sina värdfamiljer på eftermiddagen.

På torsdagen åkte vi till Paris. Först hade vi stadsrally i nationella lag. Man skulle ta sig runt i Paris och lösa olika uppdrag på vägen fram till slutdestinationen. Sedan åkte vi en båttur på Seine med audioguide. Vi var hemma igen runt 17.00.

På fredagen hade vi en skattjakt i internationella lag om barns rättigheter på förmiddagen. Efter lunch presenterade alla vad de gjort under veckans workshops. Bland annat hade alla grupper gjort varsitt förslag på slutkapitel till vår Erasmusbok. Alla elever fick sedan rösta fram sitt favoritkapitel och vinnarkapitlet blev bokens slutkapitel. På kvällen hade vi en avskedsfest på skolan med mat, dryck, konsert och disko. Vi dansade och tog kort. Alla hade kul och var glada, men samtidigt ledsna för att veckan var slut och alla skulle åka hem.

På lördag morgon åkte vi buss till Charles de Gaulle. Vi åt lunch innan vi flög tillbaka till Arlanda.

Jag upplever den här veckan som den bästa veckan. Det var den bästa erfarenhet som vi ungdomar kunde uppleva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!