Racerunning är en para-idrottsgren som gör det möjligt för alla som har någon rörelseförmåga kvar i benen att med en "cykel" utan trampor att träna och delta i löptävlingar. I Danmark har friidrottsgrenen funnits i 25 år, till Sverige kom den för sju år sedan då RBU Västerås inledde racerunningverksamhet.
Vid RBU Västerås finns Vicki Skure-Eriksson, som också är engagerad nationellt för racerunning-sporten. Kurs- och tävlingsdagarna i Uppsala är en del av ett projekt som 2014 blev möjligt med hjälp av pengar från Allmänna arvsfonden.
– Alla para-idrottsdistrikt har fått information om racerunning, och nu finns sporten i 15-20 distrikt runt om i Sverige, säger Vicki Skure-Eriksson.
Racerunning Assembly den gångna helgen samlade deltagare från ett 15-tal länder och fyra kontinenter. Förutom kurser för utövare gavs också kurser för klassificerare, tränare och domare. Vid tävlingar delas utövarna in i tre olika klasser beroende på hur stor rörlighet de har i benen.
– Racerunning gör det möjligt för människor i alla åldrar att ta sig fram med egen kraft. Oavsett om de använder sina racerunners för vardagsmotion eller med sikte på att tävla är det fantastiskt att se vilken skillnad det gör för dem, säger Vicki Skure-Eriksson.
Arvfondsprojektet drivs av RBU Västerås tillsammans med Norrbacka HIF i Solna och Rånäs 4H i Norrtälje. Assembly-helgen i Uppsala arrangerades i samarbete med CPISRA, det internationella organet för sporter för idrottare med cerebral pares, Racerunning Assembly i Danmark och Parasportens friidrottskommitté.