För ett par år sedan, i samband med pandemin, slog padelboomen till i Sverige.
Anläggningar poppade upp i var och vartannat industriområde och även många utomhusbanor byggdes. Tierps kommun ville inte vara sämre, utan byggde banor och rustade upp anläggningen i Järnbruksparken norr om Gammelgården till en kostnad av fyra miljoner kronor. Banorna invigdes 2021 – men redan två somrar senare är de stängda.
– Kommunen har ett väldigt ansträngt ekonomiskt läge och behöver spara pengar. Genom att inte ha banorna öppna sparar vi omkring 220 000 kronor, säger Sara Sjödal, (C), kommunstyrelsens ordförande i Tierp.
I fjol började sökandet efter en privat aktör som kunde ta över driften från kommunen. En anledning till detta var att kommunen inte vill konkurrera med privat verksamhet. Företaget Tierp Padelcenter finns sedan 2022 på orten och har fått frågan om de vill ta över kommunens banor, men varken de eller något annat företag har nappat ännu.
– Det verkar inte vara lika populärt med padel längre. Bokningarna har gått ned och det har varit kärvt att hitta någon privat intressent.
Frågan är hur framtiden ser ut för padel- och tennisbanorna i Järnbruksparken. Kommer de att öppna igen?
– Det återstår att se. Om padelintresset fortsätter ligga på dagens nivå var det en felsatsning från kommunens sida. Beslutet att bygga banorna togs inte politiskt, det togs på tjänstemannanivå under förra mandatperioden. Jag är mycket tveksam till att vi i dåvarande styret ens hade funderat på att säga ja till bygget av banorna om vi fått frågan, säger Sara Sjödal.
Jonas Stafberg från Tierp gillar att spela padel, men även han har märkt av ett något svalare intresse för sporten. Trots det tror han ändå att det kan finnas en framtid för padelbanorna i parken.
– I början var det lite problem med bollar som for över på de boendes trädgårdar, men det åtgärdades när ett skyddsnät sattes upp. Det verkade också som att många nya spelare, och de som bodde i närheten, kom och spelade där, säger han.
– Det är synd om kommunen satsar på något nytt och sedan slås det igen kort tid efteråt. Det borde gå att få till en lösning med intresserade företag. Kommunen kanske kan släppa drift och underhåll helt till en extern aktör så att anläggningen kan komma igång.
Men det är inte bara kommunens banor som Tierpsborna inte kommer kunna lira på. Den spektakulära flytande banan vid Karlholms strand som byggdes för några år sedan har skeppats iväg till Vaxholm med hjälp av en bogseringsbåt.
– Jag tror att intäkterna nu kommer stiga med 1 000 procent...eller det räcker inte, de stiger nog med 2 000 procent. Intresset där i Stockholms skärgård går inte att jämföra med hur det är här i Karlholm, säger Anders Högberg, företagaren bakom stora bostadsprojektet i Karlholm Strand.
Han är en av tre delägare bakom padelbanan som är byggd på tre flytande betongsektioner och är förankrad både i kajen och i betongsuggor som står nere på botten vid Karlholm strand. Anders Högberg tror ändå inte att banan har helt gjort sitt på platsen.
– Det var faktiskt en hel del som spelade här i Karlholm också, men jag har inte jättebra koll på hur många bokningar vi har haft. Det är ju lite av en kul grej med en flytande padelbana. En dag kanske den kommer tillbaka hit, men nu ska vi bygga stora bryggor här och då är padelbanan bara i vägen, säger Anders Högberg.