Starka reaktioner på översiktsplan

Förslaget till ny översiktsplan, ÖP, för Knivsta kommun väcker starka känslor, inte bara för vad den innehåller utan också för hur den kommit till.

Fullmäktige har fattat beslut om översiktsplanen och avtalet med staten om fyrspår och bostadsutbyggnad.

Fullmäktige har fattat beslut om översiktsplanen och avtalet med staten om fyrspår och bostadsutbyggnad.

Foto: Jens Flyckt

Översiktsplanen2017-11-22 17:00

Omkring 160 yttranden kom in till kommunen efter att förslaget ställts ut i kommunhuset två månader under hösten. Då hade många, såväl myndigheter som organisationer och privatpersoner, redan yttrat sig efter att förslaget i maj varit ute på samråd.

Även inom alliansen som är i politisk majoritet ådagalades missnöje med ÖP-förslaget i ett yttrande från Liberalerna. ”…arbete-t med den översiktsplanen forceras fram vilket ökar riskerna för felaktiga beslut”, skrev partiet i sitt yttrande.

Brådskan med planen har många privatpersoner också haft synpunkter på, inte minst i ljuset av förhandlingarna med staten om utbyggnad till fyra spår av järnvägen genom kommunen, och de krav som ställts på bostadsutbyggnad för att ett avtal om utbyggnad ska tecknas.

I slutet av september då översiktsplanen ställdes ut, framkom att Klas Bergström (M), kommunstyrelsens ordförande, redan i juni med anledning av kommande avtalsförhandlingar i ett PM skrivit att en utbyggnad med 22 000 bostäder inom 20 år, alltså fram till 2037 skulle kunna vara möjlig. Av dem skulle 10 000 byggas i Alsike.

Detta resulterade i ett ramaskri från medborgare som starkt ifrågasatte en så stor utbyggnad i Alsike och i Nydal, det nya bostadsområdet i sydvästra Knivsta. Nydal håller redan på att planläggas i en första etapp för att rymma 2000 personer eller omkring 740 bostäder beräknat på 2,7 personer per hushåll, det mått som används i ÖP.

Översiktsplanen har också kritiserats för att vara oprecis i formuleringar och kartbilder, och förtydliganden har krävts i flera yttranden. Många boende i Alsike kritiserade skarpt att grönområden betecknats som områden för bostadsbyggande. Det fick också till effekt att färgen på Boängsskogen ändrades till grön och bevarande i stället för röd och bostadsutveckling på förslag från samhällsutvecklingsnämndens arbetsutskott.

”Kommunen har inga planer på att inom överskådlig tid utveckla området med bostäder utan koncentrerar sig på det blivande stationssamhället i Alsike” skrev Klas Bergström (M), kommunstyrelsens ordförande i Knivsta i en kommentar efter arbetsutskottets möte.

Bland yttrandena fanns också flera som vände sig emot ökad exploatering på båda sidor om järnvägen i norra Alsike där en ny station kommer att byggas om fyra spår ingår i regeringens beslut om nationell infrastrukturplan i vår.

Kristdemokraterna säger i den vision för Knivsta de tidigare presenterat nej till en tågstation i norra Alsike eftersom frågan inte utretts ordentligt. De önskar i stället bättre kollektivtrafik och en gång- och cykelväg till centrumstationen. KD vill också utreda om det är möjligt att gräva ned och bygga över en kommande fyrspårig järnväg genom Knivsta.

Partiet ser en befolkningsökning till 30 000 personer 2035 som en övre gräns, vilket skulle innebära att totalt drygt 5 800 nya bostäder skulle behövas de närmaste 18 åren.

Det färdigförhandlade förslaget mellan staten och Knivsta som presenterats innebär en mindre utbyggnad än vad som tidigare sagts. Avtalsförslaget säger nu 15 000 nya bostäder på 40 år, varav 9 000 i Nydal och 6 000 i Alsike.

Men även med en mindre utbyggnad i Nydal, från 11 000 till 9 000 bostäder krävs stora markområden söder om Ängby kring Hammaren där inte bara kommunen är markägare. I ett yttrande meddelar personer med anknytning till gårdarna Oleda och Tarv att de inte har någon avsikt att sälja av mark och att ”nybyggnationer kommer vi aldrig frivilligt att släppa från oss marken för.”

Klas Bergström tror att tidsperspektivet 40 år kan komma att ge öppningar när det gäller eventuell markexploatering. Han poängterar också att de 740 bostäder (se ovan) som redan finns i ett planprogram för Nydal kan räknas in i de 9 000 bostäderna som avtalsförslaget innebär eftersom området nu är obebyggt.

I området Nydal ligger Knivsta reningsverk som även det tas upp i yttranden från myndigheter och privatpersoner. Varken dimensionering eller placering är lämplig med tanke på utbyggnadsplanerna. Enligt Klas Bergström har kommunen ansökt om inträde i Käppalaförbundet på Lidingö som har kapacitet att ta hand om avloppsvatten även från Knivsta. Besked om medlemskap har ännu inte lämnats.

Fullmäktige beslutar om översiktsplanen och om avtalet mellan Knivsta kommun och staten om utbyggnad av fyra spår och bostäder ska godkännas vid ett extra insatt möte 13 december

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om