Under 2016 utsattes nästan var fjärde invånare, 22,9 procent, i polisområde Uppsala för någon form av brott, enligt enkätundersökningen NTU Lokal.
I Enköping och Håbo utsattes 22,1 procent av männen för brott mot enskilt person i fjol. För kvinnor låg samma siffra på 21,3 procent. För männen var utsattheten i kommunerna större än snittet för hela polisregion Mitt och polisområde Uppsala. För kvinnorna var siffran dock lägre än de båda andra.
Några brott som sticker ut bland brotten mot enskild person i Enköping och Håbo är fickstölder och trakasserier. Bland männen svarade 4,5 procent att de blivit utsatta för fickstöld, en siffra som låg på 2,6 procent för hela polisområde Uppsala. Enligt svaren från kvinnorna i Enköping och Håbo har endast 1,7 procent av dem utsatts för samma brott.
Männen i kommunerna har enligt undersökningen också utsatts för fler fall av trakasserier. 6,5 procent av de tillfrågade uppgav att de blivit utsatta för detta, medan siffran i Uppsala/Knivsta endast var 4,9 procent. För hela polisområdet var siffran 1,8 procent. Kvinnorna i Enköping och Håbo är också i den här kategorin mindre utsatta. 1,2 procent av Enköping och Håbos kvinnor har enligt undersökningen utsatts för trakasserier, medan snittet för alla kvinnor i polisområdet var 3,2 procent.
Enligt NTU är det också främst männen i Enköping och Håbo som känner sig otrygga vid vistelse utomhus när det blir mörkt. I undersökningen svarade endast 29 procent av männen i kommunerna att de känner sig mycket trygga när de är ute sent i det egna bostadområdet. För Norduppland låg samma siffra på 43 procent och för Uppsala/Knivsta låg den på 40 procent. Sett till hela polisområdet låg siffran på 39 procent.
Två procent av männen i Enköping och Håbo uppgav också att de undviker att gå ut på grund av otrygghet, något endast en procent av männen i de andra områdena uppgav.
För kvinnorna i Enköping och Håbo visar siffrorna för otrygghet också att allt fler är rädda. Bland dem svarade bara 18 procent att de känner sig mycket trygga när de vistas ute sent på kvällen. 12 procent av de svarande uppgav att de undviker att gå ut på grund av otrygghet. Totalt i polisområde Uppsala uppgav endast 8 procent av kvinnorna att de undviker detta.
I polisområde Uppsala har 2 606 personer svarat på enkätfrågorna från Brottsförebyggande rådet. Totalt har cirka 80 000 personer över hela landet svarat på frågorna i NTU Lokal. Totalt tillfrågades 200 000 personer vilket ger en svarsfrekvens på cirka 40 procent.