Vidtar åtgärder för att öka tryggheten i skolan

Rektorerna på två av skolorna i Östhammars kommun där kränkningsanmälningarna ökar mest tar till nya åtgärder för att öka tryggheten.

På Österbyskolan ökade antalet kränkningsanmälningar under förra året. Biträdande rektor Inga-Lill Ericsson och rektor Helena Åsberg försöker aktivt hitta nya sätt att öka tryggheten i skolan.

På Österbyskolan ökade antalet kränkningsanmälningar under förra året. Biträdande rektor Inga-Lill Ericsson och rektor Helena Åsberg försöker aktivt hitta nya sätt att öka tryggheten i skolan.

Foto: Nicklas Kihlberg

Östhammars kommun2021-04-03 07:00

Under 2020 anmäldes 42 kränkningar på Kristinelundskolan i Östhammar. Det är en ökning med hela 29 anmälningar från året innan. Eftersom skolan bara har cirka 170 elever innebär det att i snitt har nära var fjärde elev varit föremål för en anmälan.

– Det är inga bra siffror. Tryggheten hos eleverna är mycket viktig och något vi arbetar kontinuerligt med, säger Jessica Björkman, rektor på Kristinelundskolan.

undefined
På Kristinelundskolan mer än tredubblades antalet kränkningsanmälningar på ett år.

Här har man, precis som på många andra skolor, arbetat mer aktivt med att identifiera, anmäla, utreda och följa upp kränkningar vilket ökat antalet anmälningar. Kommunens system, i vilket personalen anmäler kränkningar, har dessutom bytts från papper till digitalt vilket gjort det enklare att anmäla.

På Kristinelundskolan arbetar man för att öka tryggheten och studieron bland eleverna, exempelvis i kapprum, omklädningsrum och klassrum. Det här är något eleverna själva lyft fram som problemområden i enkäter. Skolan införde i höstas också rastaktiviteter, ordnade aktiviteter som leds av en rastpedagog.

På Österbyskolan i Österbybruk har man också sett en ökning av antalet kränkningsanmälningar, 87 kränkningar anmäldes i fjol jämfört med 57 året innan. Främst handlar det om fysiska kränkningar som skett på skolgården. 

– Den senaste terminen har vi infört fler rastvärdar och en fritidspedagog har blivit utsedd till trygghetsvärd med särskilt ansvar för att arbeta förebyggande och slussa in elever i sociala sammanhang. Målet är att alla ska vara trygga och ingen ska bli kränkt, säger Helena Åsberg, rektor på Österbyskolan.

undefined
"Alla ska vara trygga och ingen ska bli kränkt" är Österbyskolans målsättning enligt rektor Helena Åsberg.

Elever på skolan har i enkäter uppgett att det förekommer knuffar eller kommentarer som är tänkta som "skoj" men som uppfattas som en kränkning av den som blir utsatt. Grova ord och uttryck kan användas utan att elever förstår hur det påverkar andra.

Österbyskolan får två dagar i veckan besök av kommunens genuspedagog som handleder personal och träffar elever. Just nu arbetar genuspedagogen på högstadiet med "allas lika värde".

– Genuspedagogens arbete är viktigt i vårt förebyggande arbete mot kränkningar, säger Inga-Lill Ericsson, biträdande rektor.

undefined
På Österbyskolan har man bland annat infört en trygghetsvärd med särskilt ansvar för att arbeta förebyggande och slussa in elever i sociala sammanhang.

Varken rektorerna i Österby eller på Kristinelund upplever att fler anmälningar är lika med fler faktiska kränkningar. Den stora skillnaden ligger i personalens uppmärksamhet.

– Våra pedagoger har blivit mer observanta och bättre på att rapportera, säger Helena Åsberg.

Anmälningar per skola

Vallon-/Vretaskolan: 88 (+10)

Oland-/Ekebyskolan: 88 (+33)

Österbyskolan: 87 (+30)

Edsskolan: 29 (-5)

Kristinelundskolan: 42 (+29)

Frösåkersskolan: 13 (+2)

Öregrunds skola: 29 (+14)

Bruksgymnasiet: 10  (+1)

Siffror för 2020. Förändring jämfört med 2019 inom parentes. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!