– Kommunen har ju sina hållbarhetslöften som innebär att vi ska leta allt där vi kan spara på miljön. Det är många bäckar små, säger Fredrik Nyman, fastighetsförvaltare på Östhammars kommun.
Ett nerbantat latrinbestånd leder enligt honom till att det går åt färre soppåsar till kärlen och mindre drivmedel när kommunen ska åka runt och tömma latrinerna. Det är alltså där miljönyttan kommer in.
– Plast är överhuvudtaget något som vi ska minska på.
Det är 20 procent av kommunens hundlatriner som kommer plockas ner. Fredrik Nyman vet inte exakt hur många latriner som finns i hela kommunen i dag, men i enbart Östhammars centralort rör det sig om ett 80-tal.
– Vi har väldigt många. När man står och kastar vid vissa "hundburkar" så ser man nästa.
Vilka latriner som försvinner är ännu inte helt klartlagt. Öregrund får behålla sina, eftersom de redan har problem med sophanteringen under sommartid när befolkningen mångdubblas. I övriga kommunen kommer man försöka optimera placeringen så att tömningstransporten blir så effektiv som möjligt och bränsleförbrukningen därmed så låg som möjligt.
Innebär det att hundlatriner som nyttjas i hög grad i dag kan försvinna?
– Nej, ser vi att det är någon som används mycket blir den kvar. Det är mer de som sitter lite tokigt, med två bredvid varandra, som försvinner. Men det här är inget som är statiskt, märker vi att det uppstår problematik kan vi flytta hundburkarna, säger Fredrik Nyman.