Stress riskerar bli ohälsa – kommunen får kritik

Östhammars kommun får kritik för brister i hanteringen av arbetsmiljön. Arbetsmiljöverket vill se bättre åtgärdsplaner för att upptäcka tidiga tecken på stress och hög arbetsbelastning.

Paullina Lundberg HR-chef Östhammars kommun

Paullina Lundberg HR-chef Östhammars kommun

Foto: Arkiv/ Östhammars kommun

Östhammars kommun2021-09-02 06:30

Arbetsmiljöverket riktar kritik mot Östhammars kommun för brister i hanteringen av tillbud relaterad till social eller organisatorisk arbetsmiljö. Inspektionerna som genomförts i mars och juni i år visar att det finns ett mörkertal här. Men hur stort det är vet man inte.

– Det här är ett problem vi delar med flera kommuner. Vi känner till att det finns, eftersom vi pratar om det i arbetsgrupper, mellan chefer och anställda, säger HR-chef Pauliina Lundberg.

Östhammars kommun använder systemet KIA, dit de flesta tillbuden anmäls. Men oftast handlar det bara om fysiska tillbud. Inom HR pratas det om att skilja på "aj och oj". En olycka som orsakat skada (aj), eller ett tillbud som riskerat skada (oj). Det senare är extra svårt att mäta när det handlar om social arbetsmiljö.

undefined
Pauliina Lundberg, HR-chef.

– Det kan vara svårt att sätta gränser för när en stressig situation övergår i fara för hälsan, säger Pauliina Lundberg.

Vad gäller de fysiska tillbuden, som fara för kroppsskador, fungerar rapporteringen. Men Östhammars kommun saknar, enligt Arbetsmiljöverket, i vissa fall rutiner och handlingsplaner för tillbud som orsakas av dålig social- och organisatorisk arbetsmiljö. Larm om stress och hög arbetsbelastning finns, men rapporter saknas.

Ansvariga vet inte om problemen, eftersom rutinerna för hur de ska bedömas inte finns. De anställda riskerar utsättas för "onödiga risker och situationer som kan leda till ohälsa, sjukdom och olycksfall", skriver Arbetsmiljöverket i sin rapport.

Pauliina Lundberg välkomnar Arbetsmiljöverkets stickprover.

– Det hjälper oss att upptäcka delar vi kan förbättra, säger hon.

Nu ställs krav på Östhammars kommun, dels att uppdatera nuvarande arbetsmiljöpolicy som antogs 1993, dels att involvera arbetstagare i arbetet med målen mer. Bättre rutiner krävs för att upptäcka, dokumentera och förbättra det som inte fungerat bra.

Östhammars kommun har fram till våren 2022 på sig att visa hur de ska förbättra arbetet.

Hur jobbar ni med detta?

– Vi utbildar cheferna och har tagit fram en handlingsplan för hur vi ska arbeta med att åtgärda bristerna, säger Pauliina Lundberg, som tillägger att kommunen fått en hel del positiv feedback också. Bland annat lyfts bra HR-stöd, intranätet med lättillgängligt stöd för chefer, liksom att samarbetet mellan arbetsgivare och skyddsombud oftast fungerar bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!