Än finns saker kvar att göra på societetshuset från badortsepoken, som sedermera blev Källörsskolan vilken lades ner år 2005. Föreningens byggrupp håller på att tapetsera foajén med jugendinspirererade tapeter och på andra sidan väggen återstår fortfarande ett mer avancerat projekt: Att få den stora glasverandan mot Östhammarfjärden att likna den ursprungliga. Men det har onekligen hänt en hel del med byggnaden sedan bygdegårdsföreningen Källör fick ett nyttjanderättsavtal av kommunen, som äger huset, för fem år sedan.
– I början hade vi öppet hus på söndagar, där man fick komma och hjälpa till att riva de nya ytskikten. "Kom med din kofot", sa vi. Det var många aggressioner som fick utlopp där, säger Erik Walldén och skrattar.
När det gamla trägolvet väl framträdde under skolsalarnas plastmattor och gipsväggar fick ge vika för väggpaneler blev arbetet blivit mer organiserat. Byggruppen, med omkring 20 personer i själva kärntruppen, har lagt ner åtskilliga, ideella timmar. Därtill har föreningen lånat en miljon kronor, med kommunen som borgensman, för att anlita professionell hjälp till att restaurera tornen.
– Det var ett fascinerande projekt. Sidorna på tornen hade sjunkit och var tvungen att höjas. Nu står de stabilt, säger Walldén.
Fastän det återstår "en massa skruttpunkter" innan Källör är helt färdigställt betraktar föreningen sig som "någorlunda klara" och kan nu fokusera på sin målsättning: Att använda societetshuset till nytta och nöje.
– Egentligen har huset var oerhört populärt ända sedan vi fick nyttjanderättavtalet. Många tyckte det var charmigt. Men nu är lokalerna fullt funktionella, säger Erik Walldén.
Societetshuset kommer fyllas av föreningens egna aktiviteter, såsom valborgsfirande, konserter och pubkvällar, och externa evenemang som teaterföreställningar och födelsedagskalas.
– I slutet av sommaren är det bokat för bröllop varje helg, säger Hasse Ridderstolpe som är ansvarig för byggruppen.
Siv Landström, sekreterare i föreningen, var den som tog initiativ till att rädda Källör när kommunen vill riva det 2012.
– Det är enormt vilken resa vi gjort. Många var negativt inställda i början och tyckte att det här huset är väl bara fult, men det har blommat upp och börjar bli en kulturföresteelse i bygden, säger Landström.