Reaktorn gick ner på 35 procent av reaktorns fulla effekt vid 14-tiden på onsdagen. Ett signalfel i ett av systemen orsakade ett så kallat delsnabbstopp.
– Reaktorn gick automatiskt ner till säkert läge, vilket i det här fallet var 35 procent, säger Josef Nylén, presschef på Forsmarks Kraftgrupp AB.
Beroende på vilket typ av fel som systemen visar finns det olika fördefinierade värden som reaktorn ska sänkas till. I det här fallet var det alltså 35 procent av full effekt.
– Exakt vad som orsakade signalfelet tar lite tid att utreda. Men det var inget säkerhetsrelaterat och inget verkligt fel, utan en signal som visat fel, säger Josef Nylén.
Vid lunchtid på torsdagen var reaktorn på väg upp i full effekt igen och man förväntades nå maxeffekt, 109 procent, torsdag eftermiddag. Enligt Josef Nylén var det aldrig någon fara.
– Det är ganska ovanligt med delsnabbstopp, men det händer. Alla säkerhetssystem har fungerat som de ska, säger Josef Nylén.
Delsnabbstopp är ett sätt att gå ner i effekt utan att stänga reaktorn helt. Carl Berglöf, expert inom kärnkraft på Energiföretagen, förklarar:
– Rent generellt så innebär det att en olämplig händelse har inträffat. Vid delsnabbstopp är det ingen större händelse. Det som sker är att några av styrstavarna skjuts in per automatik, vid snabbstopp skjuts alla styrstavar in, säger han.
– Det är egentligen inget konstigt. Men man får analysera vad som har hänt, säger Carl Berglöf.