Ödesdag för SKB:s slutförvarsansökan

Ja eller nej till kärnbränsleförvar i Forsmark? I dag kommer yttrandena om århundradets förmodligen största miljöfråga sett till långsiktig risk och säkerhet.

Yttranden väger tungt. Vad mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten säger i sina yttranden till regeringen får stor betydelse för SKB:s planer på slutförvar av kärnbränsle i Forsmark.

Yttranden väger tungt. Vad mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten säger i sina yttranden till regeringen får stor betydelse för SKB:s planer på slutförvar av kärnbränsle i Forsmark.

Foto: Lasse Modin

Östhammars kommun2018-01-23 07:15

För Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) är tisdag 23 januari en ödesdag. Domstolen har gjort sin prövning enligt miljöbalken och i höstas hölls huvudförhandling bland annat i Gimo. Strålsäkerhetsmyndigheten som gjort en parallell granskning enligt kärntekniklagen har redan år 2016 deklarerat att myndigheten anser att kärnbränslebolagets ansökan har förutsättningar att uppfylla säkerhetskraven. Miljörörelsen anser att SSM genom sitt agerande målat in sig i ett hörn och knappast kan säga nej, trots de osäkerheter och brister som flera forskare ser med SKB:s metod. Men från SSM talar man talar om en stegvis process med prövning i flera steg. Det innebär att processen inte är avslutad genom det slutgiltiga yttrandet.

– Vi har sagt att SKB:s ansökan har förutsättningar att uppfylla strålsäkerhetskraven. Sedan finns det ett antal avstämningspunkter där SSM har mandat att stoppa SKB även efter ett tillstånd från regeringen. Det måste vara en sådan stegvis process, har Björn Dverstorp på SSM i höstas sagt till UNT.

Om myndigheterna föreslår att regeringen säger nej, vad händer då? Att regeringen skulle köra över myndigheterna är det få som tror. Tillstyrker inte SSM och mark- och miljödomstolen SKB:s ansökan vore det ett stort bakslag för kärnkraftsindustrin som lagt stora pengar på forskning om den valda KBS 3-metoden med förvaring i kopparkapslar på 500 meters djup i berggrunden i Forsmark. Frågan är också vad som händer med SKB som organisation. Sannolikt skulle många som jobbat länge med kärnbränsleprojektet lämna SKB om det nuvarande konceptet överges och man började om på ruta ett.

För Östhammars kommun betyder tisdagens yttranden också en hel del – både vad gäller arbetstillfällen och för invånarnas närmiljö. Men kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C) vill tona ned betydelsen av tisdagens yttranden.

– Det blir bara spekulation. Vi får se om SKB gjort sin hemläxa och om myndigheterna godkänner det. Ett positivt besked skulle vara ett slags förtroendeinjektion för att det här blir av. Men det är klart att om det blir negativa yttranden skulle det kunna öka osäkerheten för om projektet blir av eller inte, och det kan påverka arbetsmarknaden på längre sikt.

Är du orolig för det?

– Nej. Kommunen överlever oavsett vad som händer, vi har redan i dag låg arbetslöshet och högt företagande.

Kärnbränslebolagets företrädare har upprepat att man anser sig uppfylla myndigheternas säkerhetskrav. I dag är det upp till bevis.

Läs även:

SSM ger grönt ljus för SKB:s ansökan

Stegvis prövning

Mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) lämnar 23 januari sina slutgiltiga yttranden om SKB:s ansökan om ett kärnbränsleförvar i Forsmark till regeringen.

Tillstyrkanden från domstolen och SSM betyder inte per automatik att kärnbränslebolaget får grönt ljus för att sätta spaden i jorden. Regeringen kommer att fråga Östhammars kommun hur man ställer sig till SKB:s förslag, och Östhammars kommunfullmäktige har i sin tur beslutat att medborgarna ska få säga sitt i en rådgivande folkomröstning den 4 mars i år.

Om regeringen så småningom kommer fram till att verksamheten är tillåtlig kan domstolen besluta om vissa villkor inför driften. Även Strålsäkerhetsmyndigheten gör en stegvis prövning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!