– Här går det att trivas och vara, säger stationschef Anders Eriksson.
På den gamla brandstationen drog man hem illa kvickt efter en arbetsinsats, vissa stannade knappt för en dusch. Miljön var inte den bästa, omklädningsrum kombinerades med fordonshall, för att nämna ett exempel.
I jämförelse med den gamla brandstationen upplevs det nya utrymmet som enormt. Det finns separata omklädningsrum, torkrum, en kurslokal och en större hall för bilarna. Här arbetar 20 stycken deltidsanställda, samtliga har en sysselsättning på sidan, flera av dem på industrin Sandvik i Gimo.
Personalen har därför också tagit med sig arbetssätt från Sandvik, där man arbetar med olika ”zoner” för att inte smuts och giftiga ämnen ska sprida sig genom arbetsplatsen.
– Privata kläder ska till exempel aldrig blandas med arbetskläder, säger Per Norlin, styrkeledare.
Och här finns förutsättningar för att hålla rent och snyggt i en bra arbetsmiljö. Styrkan har varit högst delaktig i utformandet av den nya brandstationen och var med i ett tidigt skede av planeringen.
– Vi har varit med och styrt ganska mycket. Vi satt ner med arkitekten och diskuterade kring hur vi ville ha det, säger Per Norlin.
Den gamla brandstationen är snart ett minne blott. När UNT är på besök är rivningsstart nära och styrkan har nyligen städat ur lokalerna.
– De borde komma vilken dag som helst, säger Anders Eriksson.
Slutet för den ena, men början på något nytt för den andra.