Krångligt att samla in matavfall

Det är inte helt enkelt att slänga matavfall för boende i Östhammar. För att slippa att kompostpåsarna fryser fast i tunnan ger kommunen en lång rad tips.

Kundstjänstchef Helena Ståhl tycker att det inte är några stora problem med avfallspåsarna.

Kundstjänstchef Helena Ståhl tycker att det inte är några stora problem med avfallspåsarna.

Foto: Henrik Montgomery/TT/Arkiv och Anders BadnerUNT Arkiv

Östhammars kommun2019-12-10 13:00

Östhammars kommun gick nyligen ut med information om hur matavfallet i bruna tunnan ska hanteras vintertid. Det är en lista med punkter, varav flera går ut på att få det mer torrt i kompostpåsen av papper. Är de första påsarna i bruntunnan blöta riskerar de att frysa fast i botten på tunnan.

– Det är inget stort problem, men vi har fått några få samtal om detta och därför skriver vi om det, säger Helena Ståhl, kundtjänstchef på Östhammars kommun.

På hemsidan uppmanar Tekniska förvaltningen i Östhammar kommuninvånarna att lägga en dagstidning i botten av bruna tunnan, lägga hushållspapper i kompostpåsen, byta påsen ofta, låta kaffefilter rinna av i slasken först och använda dubbla påsar vintertid.

–  Problemet uppstår om det är kallt och din tunna är nytömd och du lägger en ny påse som är blöt i bottnen. Men sedan när du redan har påsar i tunnan gör det inget om en påse är blöt för då fryser påsarna bara ihop, säger Helena Ståhl. 

Östhammarsborna får också det trixiga rådet att klämma fast kompostpåsen i bruntunnans lock, så den får hänga och stelna där. När du öppnar tunnan nästa gång faller påsen till bottnen. 

–  Då hinner påsen frysa så att den inte fastnar i bottnen. 

Är det för trassligt att hålla på med papperspåsarna?

–  Nej, jag tycker inte det. Man får tänka till, ja. Men i en värld som vi inte ska ha så mycket plast i tycker jag inte det är konstigt att vi får anstränga oss lite grann, säger Helena Ståhl. 

Karta: Östhammar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!