Kopparkapslarna kan fälla SKB

Om regeringen kommer fram till att miljöbalkens krav inte uppfylls kan SKB:s slutförvarsplaner i Forsmark vara tillbaka på ruta ett.

Osäkerhet om kopparkapseln. Johan Molin, miljöingenjör vid SKB, visade i oktober mark- och miljödomstolens parter var en av tillfarterna till det underjordiska slutförvaret i Forsmark är planerat. Längst t. v. syns rättens ordförande Anders Lillienau.

Osäkerhet om kopparkapseln. Johan Molin, miljöingenjör vid SKB, visade i oktober mark- och miljödomstolens parter var en av tillfarterna till det underjordiska slutförvaret i Forsmark är planerat. Längst t. v. syns rättens ordförande Anders Lillienau.

Foto: Josef Nylén

Östhammars kommun2018-01-30 08:00

Prövningsprocessen har pågått sedan år 2011, då kärnbränslebolaget SKB lämnade in ansökan om ett kärnbränsleförvar i Forsmark i Östhammars kommun. Förra veckans yttrande från Mark- och miljödomstolen i Nacka kom som en överraskning för många. Domstolen anser att det finns kvarstående osäkerheter om hur kopparkapselns skyddsförmåga påverkas av flera korrosionsprocesser (se fakta). Anders Lillienau är rådman och har suttit som ordförande i rätten under höstens huvudförhandling.

I klartext, säger mark- och miljödomstolen nej?

– Ja, vi kan inte på nuvarande underlag komma fram till att verksamheten ska tillåtas.

Varför kunde domstolen inte begära in mer underlag?

– Domstolen har handlagt ärendet i sju år och under den tiden har SKB gjort omfattande kompletteringar. Det gäller även i viktiga säkerhetsfrågor om kapseln och de andra barriärerna. Vi har hållit huvudförhandling och ett antal andra parter och flera experter har lämnat synpunkter under förhandlingen. Vi har efter förhandlingen gjort bedömningen att det är lämpligt att lämna ärendet till regeringen för fortsatt beredning.

Anders Lillienau säger att domstolen har gjort en bedömning av hela utredningen i målet och utifrån det kommit fram till att det finns betydande osäkerhet kring just kapselns skyddsförmåga. I övrigt ser domstolen inga hinder när det gäller slutförvarets säkerhet.

– I slutänden är det ändå så att regeringen får göra den samlade bedömningen om det här ska tillåtas eller inte, säger Anders Lillienau.

Magnus Blücher är departementsråd och enhetschef på miljö- och energidepartementet. Han kan inte svara på frågan om regeringen kommer att kräva in kompletteringar av SKB och i så fall vilka nya undersökningar om kopparkapslarnas hållbarhet som krävs.

– Det är ett mycket omfattande material som regeringen ska ta ställning till. Bara underlaget som utgör mark- och miljödomstolens yttrande är på 566 sidor. I nästa steg kommer regeringen ta ställning till den fortsatta beredningen. Med tanke på att det här är ett oerhört omfattande ärende med väldigt svåra och komplexa frågor är det mycket som talar för att inte kommer att bli något beslut i år.

Åsa Lindstrand är ordförande i OSS, Opinionsgruppen för säker slutförvaring, i Östhammars kommun. Yttrandet från domstolen kallar Åsa Lindstrand historiskt.

– Vi i föreningen är väldigt nöjda och glada över att domstolen lyssnat på de experter som uttalat sig om de kontroverser som finns kring kopparkapseln och dess hållbarhet. Jag trodde inte att det skulle bli så.

Vad som nu kommer att hända törs hon inte spekulera i.

– Om nuvarande regering vill ta beslut eller säga något innan valet, det är ju frågan.

Samtidigt tror Åsa Lindstrand att det på nationell nivå finns ett begränsat intresse för slutförvarsfrågan.

– Egentligen är det ju ingen annan i Sverige som vill ha det här kärnbränsleförvaret, så övriga Sverige skulle nog vara lyckliga om någon tar det som "vill ha det", inom citationstecken.

Åsa Lindstrand påpekar att lokalbefolkningen inte fått säga sitt ännu, i den utlovade folkomröstningen som fullmäktige beslutat om.

– Men nu är kommunen så marinerad med SKB att det inte är lätt att säga nej.

Hur ser du på slutförvarsprojektet som närboende?

– För oss som bor där handlar det mer om buller och trafik än om kopparkapslarna, det dröjer ju innan de kommer dit överhuvudtaget.

Två prövningar hos regeringen

Mark- och miljödomstolen bedömer i sitt yttrande att det finns flera osäkerheter avseende kapseln och pekar på brister i SKB:s säkerhetsanalys. Det handlar om allmän korrosion på grund av reaktion i syrgasfritt vatten, korrosion på grund av reaktion med sulfid, spänningskorrosion, väteförsprödning som påverkar kapselns mekaniska hållfasthet samt inverkan från radioaktiv strålning som rör både korrosion och väteförsprödning.

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) har också lämnat in ett yttrande till regeringen. Medan mark- och miljödomstolen anser att ansökan inte kan tillstyrkas på nuvarande underlag, menar SSM att kärnbränslebolaget visat att de långsiktiga säkerhetskraven kan uppfyllas genom en stegvis prövning enligt kärntekniklagen. SSM föreslår att regeringen beslutar om flera villkor, bland annat att SKB får påbörja uppförandet av anläggningen först efter att SSM har prövat och godkänt en preliminär säkerhetsredovisning. Inom SSM:s expertgrupp har det funnits olika uppfattningar om det var rätt eller fel att tillstyrka SKB:s ansökan i stället för att begära in mer underlag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!