Ja eller nej till slutförvar – nu tas viktiga beslutet

Ska kärnkraftsavfallet slutförvaras i Östhammar? Den frågan får inom kort sitt svar. Kommunledningen ska lämna besked om sin inställning under måndagen.

Slutförvaret ska byggas på 500 meters djup i berget. 
Fullt utbyggt – någon gång på 2080-talet – omfattar förvaret mer än sex mil med tunnlar med plats för mer än 6 000 kopparkapslar med använt kärnbränsle.

Slutförvaret ska byggas på 500 meters djup i berget. Fullt utbyggt – någon gång på 2080-talet – omfattar förvaret mer än sex mil med tunnlar med plats för mer än 6 000 kopparkapslar med använt kärnbränsle.

Foto: Lasse Modin

Östhammars kommun2020-09-20 06:30

Svensk kärnbränslehanterings (SKB:s) ansökan om att få slutförvara avfallet i berget vid Forsmarks kärnkraftverk ligger sedan länge hos regeringen. Nu väntar man bara in de inblandade kommunernas ja eller nej. 

På måndag blir det klart vilket alternativ kommunledningen i Östhammar väljer att gå vidare med. Det finns fyra att välja på, antingen ett rakt ja eller ett rakt nej, eller ett ja som är villkorat i två varianter. Hur eventuella villkor ser ut blir offentligt efter beslutet.

– Det handlar i så fall inte om några nyheter egentligen. Mycket har redan diskuterats genom åren, säger Marie Berggren, chef för slutförvarsenheten i kommunen.

I december 2019 yttrade sig Östhammars kommun och där kan man ana delar av resonemangen.

undefined
Slutförvaret ska byggas på 500 meters djup i berget. Fullt utbyggt – någon gång på 2080-talet – omfattar förvaret mer än sex mil med tunnlar med plats för mer än 6 000 kopparkapslar med använt kärnbränsle.

Det ska vara tydligt vem som har ansvaret på lång sikt, eftersom avfallet ska ligga i berget i 100 000 år. Ansvaret ska också vara lagstadgat, menar kommunen. Vad gäller själva förvaringsmetoden, i kopparkapslar, litar kommunen på Strålsäkerhetsmyndighetens (SSM) bedömning. SSM menar att SKB på ett tillfredställande sätt har utrett och svarat på domstolens specifika frågor om kapselns motståndskraft mot korrosion.

Det förslag till beslut som väljs går sedan vidare till nästa instans, kommunstyrelsen, för att sedan landa i kommunfullmäktige. På ett extrainsatt möte den 13 oktober ska ledamöterna ta ställning till frågan. Resultatet efter debatten denna tisdagskväll ska sedan skickas till regeringen. Kommunen har nämligen vetorätt i frågan. Och säger Östhammar nej blir det tuffare att gå vidare. Regeringen kan förvisso köra över kommunen om man anser att det inte finns andra vettiga alternativ och om det bedöms vara av samhällsviktigt intresse. 

Och vad tänker man sig då att resultatet kan bli? Det mesta tyder på ett ja av någon form. De partier i fullmäktige som är mest emot är miljöpartiet som gärna hade sett en folkomröstning. Den röstades dock ner i juni. Delar av centern är också tveksam. Bertil Alm (C) har varit med länge i politiken och just den här frågan har han debatterat i 40 år.

Han tycker att miljöbalken ska få styra och att man måste ta större hänsyn till Mark- och miljödomstolens yttrande till regeringen 2018. Bertil Alm tolkar domstolsyttrandet som ett nej och vill ha mer tid. Eller åtminstone en hint från regeringens sida att de godtar SKB:s senaste kompletteringar.

– Först när regeringen anser att domstolens frågor är besvarade kan Östhammars kommun avge sitt ”vetobeslut”. 

undefined
Bertil Alm (C)

Det Bertil Alm refererar till är domstolens slutsats att det råder osäkerhet om hur förvaringsmetoden med kopparkapseln påverkas av korrosion. SKB lämnade in kompletteringar i april 2019 och sedan dess har miljödepartementet haft frågan på sitt bord. 

Marie Berggren hoppas på en snabb hantering hos regeringen.

– Kommunen kommer att författa en gemensam skrivelse till regeringen tillsammans med Oskarshamns kommun, med begäran om tidsplan för den fortsatta processen, säger hon.

undefined
Marie Berggren, chef för slutförvarsenheten i kommunen.

Kopplat till slutförvarsprocessen finns ett mervärdesavtal mellan Östhammar och SKB, pengar som redan kommit kommunen till del.  

Säger regeringen ja hoppas Östhammars kommun på mer satsningar på vägar, vatten och avlopp. 

Oskarshamn sa ja till sin del av ansökan i juni 2018. Där ska SKB bygga en anläggning som ska kapsla in avfallet, innan det skickas till slutförvaring i Östhammarsberget. Om regeringen säger ja.

Starkt folkligt stöd

SKB:s planer på kärnbränsleförvar i Forsmark har starkt folkligt stöd i Östhammar. I den senaste opinionsundersökningen gjord av Novus på uppdrag av SKB svarade 79 procent eller nästan 8 av 10 att de var "helt för" eller "för" att SKB bygger ett slutförvar i Forsmark. Undersökningen omfattade 800 telefonintervjuer med invånare i Östhammars kommun i mars och april 2019. Svarsfrekvensen var 42 procent.

Så har det sett ut sedan SKB började mäta stödet 2010. 

Källa: SKB.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!