Ingen samlad klimatstrategi i Östhammars kommun

Jacob Spangenberg (C), kommunstyrelsens ordförande, säger att man tar klimatfrågorna på allvar. Samtidigt anser han att bristen på vatten är ett större problem för kommunen.

Jacob Spangenberg (C), säger att man tar klimatfrågan på största allvar.

Jacob Spangenberg (C), säger att man tar klimatfrågan på största allvar.

Foto: Robin Aron

Östhammars kommun2021-08-19 13:00

Klimatförändringar och de utmaningar dessa medför har tagits upp flera gånger på kommunstyrelsens sammanträden. Tidigare har Östhammars kommun även haft en energi- och klimatstrateg, en tjänst som dock ej finns kvar längre. Jacob Spangenberg säger att tjänsten ursprungligen handlade om ett energirådgivarperspektiv.

– För att effektivisera detta och göra det bättre finns det en tanke om att tjänsten ska samordnas i länet, så man har ett gemensamt kontor i Uppsala som ska serva flera kommuner.  

undefined
Jacob Spangenberg (C), säger att man tar klimatfrågan på största allvar.

I ett sms till UNT skriver Ulf Andersson, chef för sektor samhälle, att det inte finns en samlad klimatstrategi i kommunen. Han menar att begreppet omfattar en mängd områden och aktiva val vid exempelvis planering och bygglov ställt i relation till översvämningsområden och kustområden. "Vi följer aktivt utvecklingen på området, håller oss informerade och anpassar oss löpande till de förändringar i förutsättningar som just nu sker. Utöver detta försöker vi bidra på vårt sätt genom vårt hållbarhetslöfte", skriver han till tidningen.

undefined
Ulf Andersson, chef för sektor samhälle, säger att kommunen inte har en samlad klimatstrategi.

Jacob Spangenberg säger att den senaste IPCC-rapporten och extremväder runtomkring i världen gör att alarmklockorna ringer.

– Det har de gjort länge. Men det har snarare en koppling till sådant som kommuner alltid måste vara beredda på ur räddningstjänst- och beredskapsperspektiv. Vi har också ett system med tjänstemän i beredskap som rullar 24/7. 

Precis som Ulf Andersson lyfter han även att det arbetet sker brett när det kommer till klimatfrågan.

– Så sent som igår, tisdag, tog vi ett förslag till beslut om hur vi ska bygga framöver för att jobba klimataktivt. Sedan jobbar vi med andra frågor som biologisk mångfald. Frågorna lever i högsta grad och vi pratar om dem stup i kvarten.

undefined
Enligt experter kan man räkna med att skyfall som det i Öregrund kommer bli allt vanligare.

Han menar att även om ett kraftigt regn kan ställa till med mycket problem finns det andra ställen i länet som kan drabbas värre.

– Som om till exempel Fyrisån skulle svämma över. Vår geografi ser inte ut så och ur det perspektivet är vi lite tryggare.

Jacob Spangenberg säger att det som är och har varit ett större problem är bristen på vatten i kommunen.

– Vi har ett väldigt problem med grundvattenbildningarna. Även om det regnar väldigt mycket rinner det till sist över i våra vattenreservoarer eftersom de är geologiskt för små.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!