Huset vandaliseras – ska nu rivas: "Då har vi inget"

Finska föreningens lokaler i Gimo ska rivas efter flera vandaliseringar. Nu vädjar de om hjälp till kommunen att hitta en ny lokal.

Hannu Turpeinen i husets vardagsrum. Här har föreningen träffats både dag- och kvällstid för middagar och ibland för att sjunga karaoke ihop. Nu ska huset rivas och föreningen står utan lokal.

Hannu Turpeinen i husets vardagsrum. Här har föreningen träffats både dag- och kvällstid för middagar och ibland för att sjunga karaoke ihop. Nu ska huset rivas och föreningen står utan lokal.

Foto: Elvira Jansson Pihl

Östhammars kommun2020-08-27 18:30

De vita knutarna på den röda villan är nötta och fönstren är igenbommade med plywood. Trappan knarrar högljutt när Hannu Turpeinen tar sig upp till den dunkla övervåningen. I huset har Finska föreningen i Gimo hållit till sedan 90-talet, men efter en vattenskada år 2000 fick de flytta upp till övervåningen. Nästa år firar de 45 år som förening.

– Vi har pratat med kommunen länge om att vi vill att huset ska renoveras, men det är för dyrt säger de. Nu ska det rivas, men vi har fortfarande ingen ny lokal, säger ordförande Hannu Turpeinen.

På övervåningen hälsar han på flera styrelsemedlemmar som kommit hit. Mauri och Paula Rauma sitter i varsin fåtölj, Maria Nelimarkka och Ritva Määttä står i köket och tar fram fika. Ritva är husmor i föreningen och har varit medlem längst tid av alla.

– I 43 år har jag varit med. Då var vi 180 medlemmar och hade många aktiviteter. Idrott, resor och barnverksamhet. Jag har trivts jättebra här, säger Ritva Määttä.

Sedan flytten 2000 har föreningen fått utstå kontinuerlig vandalisering av lokalen. Medlemmarna hittar fortfarande glassplitter på golven från den senaste skadegörelsen. Men enligt Maria Nelimarkka är inte vandaliseringen det största problemet.

– Det finns ingen nödutgång här. Trappan är den enda vägen ut och börjar den brinna är vi fast. Vi vill kunna ta hit barnen och fortsätta ha barnverksamhet här, men nu är det livsfarligt, säger hon.

Sedan föreningen flyttade upp till övervåningen har flera äldre medlemmar inte kunnat ta sig upp för trappan. På grund av det har föreningen förlorat medlemmar. Östhammars kommun tycker däremot att föreningen och kommunen har en bra relation.

– Vi har pratat om det här länge. Föreningen är medvetna om att det inte kommer att gå att göra något åt huset. Det är ett fint läge och jag förstår att det blir nostalgiskt, men vi har andra lokaler som vi kan erbjuda. De måste bara vilja resonera tillsammans, säger kommunalråd Margareta Widén-Berggren (S) som sitter i samråd med föreningen.

Sverigefinländarna är en minoritetsgrupp som länge funnits i kommunen, och 2019 utsågs Östhammars kommun till 2018 års sverigefinska kommun.

– Det känns bedrövligt att en av Sveriges förvaltningskommuner behandlar oss såhär. Det är skrattretande, säger Hannu Turpeinen uppgivet.

– Det är skrattretande, men det är ingenting att skratta åt, lägger Maria Nelimarkka till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!