Här är längsta kötiden för en bostad

Det krävs minst 10 års kötid för att få lägenhet till den mest attraktiva adressen i Östhammarshems bestånd.

Prästgatan i Östhammar. Kötid 10 år.

Prästgatan i Östhammar. Kötid 10 år.

Foto: Anna Hellberg

Östhammars kommun2019-12-03 17:02

Minst 10 års köande. Det får man räkna med om man vill bo på Prästgatan/Norra Tullportsgatan i Östhammar. Lägenheterna är ett populärt område för personer över 55 och har utsikt över fjärden.

– Det har alltid varit lång kö till Prästgatan. Men senaste åren har trycket även ökat på våra andra områden, säger Sanna Alm, uthyrningsansvarig på Östhammarshem. 

Det skiljer sig dock mycket i kötid beroende på vilken adress och vilken ort det gäller. Allt ifrån 1-10 år. 

På Ulriksgatan i Östhammar räcker en kötid på 2 år. Områdena Sommarro, Våra gårdar/Bilsta Jansson samt Klackskär/Engelbrekt/Slottsgatan har en genomsnittlig kötid på 3-4 år. I Gimo och Österbybruk är kötiden cirka 3 år, Alunda har en kötid på 5 år och Hargshamn endast 1 år och i Öregrund får man vänta i genomsnitt 2 år.

– Det här är en ungefärlig kötid men det kan variera mellan olika lägenheter och beroende på hur snabbt man kan flytta in, säger Sanna Alm.

På Östhammarshem har man noterat att det skett en ökning av inflyttningen från Uppsala till Östhammar och att folk tror att det går att få en bostad direkt. 

– Det kan komma som en överraskning att det inte går att få en bostad utan kötid, därför är det viktigt att registrera sig i vår kö, säger Sanna Alm.    

Det kostar inget att köa men det pågår diskussioner om att införa en avgift. Syftet är att få en kö som avspeglar det verkliga behovet, enligt Östhammarshem.    

Trädgårdsvägen i Alunda med en kötid på cirka 5 år.
Trädgårdsvägen i Alunda med en kötid på cirka 5 år.
Karta: Östhammar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!