Annika Wahlgren Rennerskog (S) och Anne Fridlund (M) har lämnat sina uppdrag som kommunrevisorer i Östhammar.
– Vi fick kännedom om jävet i maj och slog larm direkt, men eftersom mannen sitter kvar i revisorsgruppen har vi fattat det här beslutet, säger Annika Wahlgren Rennerskog, som var ordförande i revisorsgruppen fram till i tisdags.
Kommunrevisorerna ska granska kommunens verksamhet och kan själva lyfta ärenden till kommunfullmäktige, kommunstyrelse eller nämnd.
Arne Hansson är nominerad av Sverigedemokraterna och utsedd av kommunfullmäktige.
Varför är han då jävig?
– Jag är lantbrukare och har mark som kommunen vill nyttja utan att betala ersättning, mot detta har jag protesterat och därför anses jag som jävig, säger han själv.
Arne Hansson anses jävig i förhållande till bygg- och miljönämnden, samt de kommunala bolagen Östhammars Vatten och Gästrike Vatten. Detta dels för att han styckar av och säljer tomter, men också för att han har synpunkter på hur kommunen hanterar utbyggnaden av kommunalt vatten och avlopp.
– De bara kör och gräver hur som helst, förstör växande gröda, ja det är påhopp hela tiden, säger Arne Hansson, som protesterat mot hanteringen både muntligen och skriftligt.
Han säger att han kommer sitta kvar som revisor och är införstådd med att han i så fall inte kan vara delaktig i vissa beslut som fattas av kommunrevisorerna.
Men det räcker inte menar Annika Wahlgren Rennerskog.
– För mig är det av stor vikt att revisorerna är oberoende och opartiska i sitt arbete. Det är mycket centralt i revisionsarbetet för dess trovärdighet och legitimitet, säger hon.
Östhammars kommun har startat ett arbete med att hitta ersättare till de två som hoppat av sina uppdrag, men man måste också hitta någon som kan sitta i stället för Arne Hansson de gånger han inte kan delta i besluten.
Kommunfullmäktiges ordförande Lennart Owenius (M), säger att detta är en unik situation.
– Lite speciellt kan man säga, nu måste vi dessutom utöka gruppen från fem till sju ledamöter eftersom revisorsgruppen måste vara ojämn till antalet och de partier som representerar oppositionen ska vara flest, säger han.
– Vi har aktiverat valberedningarna i partierna, säger han.
I november 2022 valdes fem ledamöter in i gruppen: två S-ledamöter, en centerpartist, en moderat och en sverigedemokrat. I dag sitter tre alltså kvar: S, C och SD.